Китай е на прага да се въоръжи с някои от най-модерните оръжейни системи в света, а в някои случаи вече е изпреварил съперниците си. Това е установила оценка на Пентагона, съобщава "Франс прес".

Според некласифициран доклад на Агенцията за военно разузнаване към Пентагона Пекин е постигнал огромен военен напредък през последните години, отчасти благодарение на вътрешни закони, които принуждават чуждестранните партньори да разкриват технически тайни в замяна на достъп до огромния пазар на Китай.

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Имат обхват от 4500 километра и могат да стигнат до Гуам и Индонезия

В резултат на "придобиването на технологии с всички налични средства", Китай сега е водеща страна по отношение на редица технологии, включително с военноморските си проекти, с ракетите със среден обсег на действие, както и със свръхзвуковите оръжия, където ракетите могат да летят с много по-висока скорост от тази на звука и да избягват противоракетни системи.

"Резултатът от този многостранен подход към придобиването на технологии е, че Народната освободителна армия на Китай е на прага да се въоръжи с някои от най-модерните оръжейни системи в света", се изтъква в доклада на Пентагона, озаглавен "Военната мощ на Китай".

"В някои области, Китай вече е водещ в света", подчертават от Пентагона.

Системата за военна логистика на САЩ не е готова за потенциален конфликт с Русия и Китай

Системата за военна логистика на САЩ не е готова за потенциален конфликт с Русия и Китай

Това съобщава The Washington Free Beacon, позовавайки се на експертен доклад на Пентагона

Нарастващата военна мощ на Китай може да означава, че той разполага с напредничави възможности във въздуха, в морето, в космоса и в киберпространството, които ще "позволят на Китай да наложи волята си в региона", се отбелязва в доклада.

Особен акцент за Пекин е перспективата за евентуален конфликт с Тайван, който Китай разглежда като част от своята територия.

Пекин настоя, че няма да се поколебае да използва сила, ако Тайван официално обяви независимост, или в случай на външна намеса, включително от страна на САЩ, най-мощния неофициален съюзник на острова.

Говорейки пред журналисти в Пентагона, високопоставен служител на Агенцията за военно разузнаване заяви, че е притеснен, че въоръжените сили на Китай са достатъчно напреднали, че генералите от Народната освободителна армия биха могли да се чувстват уверени, че могат да нахлуят в Тайван.

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Тайван обяви мащабни военни учения за противодействие на Китай

Нараства напрежението между двете страни