Военните в Тайван обявиха поредица от нови мащабни военни учения през тази година, целящи противодействие на подновената заплаха от страна на Китай да използва сила, за да придобие контрол над острова, съобщава "Асошиейтед прес".

Въпреки че въоръжените сили на Тайван редовно провеждат подобни учения, тазгодишните военни игри "се подготвят въз основа на наскоро приетата тактика за защита срещу евентуална китайска инвазия", подчертаха от военното министерство на Тайван.

Китай заплаши Тайван със сила и го обяви за свой

Китай заплаши Тайван със сила и го обяви за свой

"Ние не обещаваме да се откажем от използването на сила"

Китай има претенции към суверенитета на автономния остров, който се отдели от Китай по време на гражданската война през 1949 г.

Китайският президент Си Цзинпин поднови заплахата си към острова да използва сила в обръщението си на 2 януари, изтъквайки, че Китай запазва това право, ако е необходимо, за да противодейства на намесата на външни сили и на изключително малкия брой "тайвански сепаратисти", както ги нарича.

Въпреки че Си не спомена САЩ в прав текст, Вашингтон е основен доставчик на въоръжение за острова и е правно обвързан да отговори на заплахите срещу Тайван.

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Китай трябва да се примири с факта, че Тайван съществува

Със своята 3-милионна армия и втория по големина в света бюджет за отбрана в размер на 173 млрд. долара, Китай има огромно военно предимство над Тайван. Си Цзинпин засилва военната заплаха за оказване на натиск върху тайванския президент Цай Ингвен, която поддържа независимостта на острова.

Цай отговори на речта на Си, като отхвърли исканията за обединение между двете страни, изтъквайки: "Китай трябва да се съобрази с факта на съществуването на Тайван."

Защитете ни от Китай, призова Тайван световната общност

Защитете ни от Китай, призова Тайван световната общност

Според Цай Ингвен Пекин се опитва да наложи доктрината "Една държава - две системи"

Тайван притежава много по-малка технологична сила, на която да разчита, за да спре китайско нападение, докато не пристигне външна помощ.

През последните години стратегията на Тайван се разви от разгромяването на китайските сухопътни сили до отблъскване на инвазия по море и по въздух.