Китай си запазва правото да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол, но ще се стреми да постигне мирно "обединение" с автономния остров, който имал светло бъдеще под китайско управление. За това настоя китайският президент Си Цзинпин, цитиран от "Ройтерс".

Тайван е най-чувствителният въпрос за Китай, като Пекин претендира, че той е негова свещена територия. Си Цзинпин засили натиска върху гордия демократичен остров, откакто Цай Ингвен от Демократичната прогресивна партия, която подкрепя независимостта, стана президент през 2016 г.

САЩ пратиха военни кораби край Тайван

САЩ пратиха военни кораби край Тайван

Пентагона демонстрира сила

Си си постави като голяма лична задача решаването на въпроса, който Комунистическата партия на Китай нарича "тайванския проблем", провеждайки историческа среща с тогавашния тайвански президент Ма Индзиу в Сингапур в края на 2015 г., точно преди Цай Ингвен да бъде избрана.

Си Цзинпин говори в Голямата зала на народа в Пекин по повод 40-годишнината от началото на подобряването на отношенията с Тайван. Той настоя, че "обединението" трябва да бъде подчинено на принципа за "Единен Китай", който приема Тайван като част от Китай, проклятие за поддръжниците на независимостта на Тайван.

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

САЩ са сериозно обезпокоени за бъдещето на Тайван

Китай повтаря, че последствия ще има, ако чуждестранни сили подкопават мира и стабилността

Огромното мнозинство от хората в Тайван са напълно наясно, че независимостта на Тайван ще доведе до "тежка катастрофа", заяви Си Цзинпин пред аудитория, включваща тайвански бизнесмени и висши партийни функционери.

"Китай няма да напада китайци. Ние сме готови да използваме най-голямата искреност и да полагаме най-големите усилия, за да се борим за перспективата за мирно обединение", коментира китайският държавен глава.

"Ние не обещаваме да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да използваме всички необходими мерки", за да постигнем тази цел и да предотвратим независимостта на Тайван, подчерта той.

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Пекин е бесен на Вашингтон

Това изказване обаче беше насочено към чуждестранни сили, които се опитват да се намесят и малкото малцинство от тайвански сили, борещи се за независимост и тяхната дейност, каза Си, без да уточнява, като вероятно това е било препратка към САЩ, най-силния поддръжник на Тайван.

Си повтори, че Китай е готов да разговаря с всяка партия в Тайван за прокарването на политическия процес - спрян от Китай, след като Цай Ингвен встъпи в длъжност - стига да приемат принципа за "единен Китай".