Китайската армия ще предприеме действия "на всяка цена", за да предотврати опити за разделяне на самоуправляващия се остров Тавайн, обяви военният министър на китайската държава, цитиран от "Ройтерс" и други агенции.

Пекин е бесен на Вашингтон заради последните санкции, търговската война и ситуацията в Южнокитайско море.

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

Гарантират свободното корабоплаване през тесния проток разделящ Китай от Тайван

В понеделник САЩ изпратиха два бойни кораба в Тайванския пролив. Това е втора операция в региона през тази година и последен от серията жестове на Белия дом в подкрепа на демократичен Тайван.

"Тайванският въпрос се отнася до суверенитета и териториалната цялост на Китай, засяга основните интереси на Китай", предупреди китайският военен министър Вей Фънхъ в началото на форума Xiangshan в Пекин, който е китайски отговор на ежегодния форум за сигурност "Шангри Ла" в Сингапур.

Фънхъ подчерта, че е "изключително опасно" да се предизвиква Китай по този казус.

Тайван провежда мащабни военни учения на фона на напрежението с Китай

Тайван провежда мащабни военни учения на фона на напрежението с Китай

Китай е в състояние да превземе острова, освен ако САЩ бързо не се притече на помощ

"Ако някой се опита да отдели Тайван от Китай, китайската армия ще предприе необходимите действия на всяка цена", категоричен е министърът.

Китайско-тайванските отношения се влошиха, откакто президентът на острова Цай Ингвен пое властта през 2016 г.

Пекин, който никога не се е отказвал от използване на сила за връщане на Тайван под свой контрол, също разглежда с голямо безпокойство предложенията на САЩ към острова - да се открие ново посолство и да се прокара закон, за да насърчи посещението на американски представители.

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските разрушители извършват офанзивни и отбранителни тренировки

Военните контакти на Китай със САЩ са важни и деликатни, каза Фънхъ и добави, че Пекин няма да отстъпи нито педя от територията си.

Пекин е против показа на сила и провокации в Южнокитайско море от "държави, които не са от региона", които действат там под претекст защита на свободното корабоплаване и летене, изтъкна министърът.