САЩ подготвят нова операция за изпращане на военни кораби през Тайванския проток, американските представители съобщават пред "Ройтерс", че мисия има за цел да гарантира свободното преминаване през стратегическия воден път, но рискува да увеличи напрежението с Китай.

Китай тревожи Тайван, като увеличава военните си учения през тази година, включително с прелитащи бомбардировачи и други самолети около острова и изпрати своя самолетоносач през тесния Тайвански проток, който отделя Китай от Тайван.

Американският военноморски флот извърши подобна мисия в международните води на пролива през юли и подобно действие ще се разглежда от Тайван като пряк израз на подкрепата на правителството на президента Тръмп.

Американските военни отказват коментар и но техни представители съобщават информацията пред "Ройтерс" при условие, че се запази тяхната анонимност.

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

САЩ трябва да продължат да работят с азиатските си съюзници

Китай гледа на Тайван като на своя провинция и засилва натиска да утвърди суверенитета си над острова. Това повдигна въпроси за политиката на САЩ спрямо Тайван в преговорите тази седмица с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис в Сингапур.

Дори когато Вашингтон праща кораби през пролива, се опитва да обясни на Пекин, че политиката спрямо Тайван е непроменена. Матис предаде това послание на китайския министър на отбраната лично в четвъртък, в кулоарите на азиатски форум за сигурност.

Китайският министър повдигна въпроса за Тайван и притесненията за нашата политика, но ние уверяваме, че не сме променили нашата политика спрямо Тайван и нашата политика спрямо Китай, коментира Рандал Шривър, американски помощник-секретар по отбраната, който помага за политиката на Пентагона в Азия.

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

Тихоокеанският флот е предложил няколко учения през ноември

Вашингтон няма официални връзки с Тайван, но е обвързан от закон да им помогне да се защитят, а и САЩ е основният източник на оръжия за острова. Пентагонът коментира, че Вашингтон е продал на Тайван оръжия за повече от 15 милиарда долара от 2010 г.

Тайван е само една от точките в отношенията между САЩ и Китай, които включват и търговска война, санкции на САЩ и все по-силната военна позиция на Китай в Южнокитайско море.

Матис коментира пред китайският военен министър, че двете най-големи икономики в света трябва да задълбочат военните контакти на високо равнище, за да се насочат към намаляване на напрежението и да задържат риска от непреднамерен конфликт.

Китай провежда първо военноморско учение със страните от Югоизточна Азия

Китай провежда първо военноморско учение със страните от Югоизточна Азия

САШ очаква всички нации, големи и малки, да спазват международните правила за корабоплаване

Някои настоящи и бивши представители на САЩ твърдят, че американските военни мисии в Тайванския проток все още са твърде редки и отбелязват, че американският самолетоносач не е прекосявал Тайванския проток от 2007 г. насам от управлението на Джордж У. Буш.

Когато два американски военни кораба, и два разрушителя, преминаха през Тайванския пролив през юли, това бе първата такава операция за около година.

Пекин, който никога не се е отказал от употребата на сила, за да постави Тайван под свой контрол, отговори на преминаването през юли с предупреждение към САЩ да избягват провокациите спрямо "мира и стабилността" в стратегическия воден път.

Китай предприема мерки за сигурността на Южнокитайско море

Китай предприема мерки за сигурността на Южнокитайско море

За САЩ, прелитащите им стратегически В-52 са обикновен тренировъчен полет

Военните експерти твърдят, че балансът на властта между Тайван и Китай се е променил решително в полза на Китай през последните години. 

Китай би могъл лесно да завладее острова, освен ако американските сили не дойдат бързо в помощ на Тайван.

Тайванският президент Цай Инг-уен коментира миналата седмица, че островът ще увеличава бюджета си за отбрана всяка година, за да гарантира, че може да защити суверенитета си, включително възобновяване на собствени програми за развитие на авиация и подводници.

"Заплахата и дипломатическият натиск на Китай не само разваля отношенията между двете страни, но сериозно заплашва мира и стабилност в Тайванския пролив", обясни Цай Инг-уен.

Помпео предупреди Латинска Америка да внимава с китайските инвестиции

Помпео предупреди Латинска Америка да внимава с китайските инвестиции

В някои части на света Китай оставя страните в по-лошо състояние