Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантират своя суверенитет и сигурност в Южнокитайско море, съобщава министерство на външните работи на страната, цитирано от ТАСС.

"Островите в Южнокитайско море са част от Китай и ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме нашия суверенитет, сигурност и законни интереси", коментира говорителят на министерството във връзка с действията на американските военновъздушни сили в Южнокитайско море.

"Китай уважава свободата на корабоплаването и аеронавтиката, ако държавите действат в съответствие с международното право. В същото време ние се противопоставяме на някои държави, които я използват като претекст за подкопаване на суверенитета на регионалния мир и стабилност", коментира китайският дипломат.

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

Тихоокеанският флот е предложил няколко учения през ноември

Вчера СиЕнЕн съобщи, че два стратегически B-52 бомбардировача на САЩ , разположени на остров Гуам в Тихия океан, са прелетяли до оспорваната област в Южнокитайско море.

Американското командване на военновъздушните сили в Тихия океан определя прелитането около островите като "обикновен тренировъчен полет, провеждан в съответствие с международното право" и подчертава, че "Съединените щати остават ангажирани със свободата на корабоплаването в Индо-тихоокеанския регион".

Китайски боен кораб заходи на 41 метра от американски разрушител

Китайски боен кораб заходи на 41 метра от американски разрушител

Разрушителят на САЩ е провеждал операция

Китай има териториални спорове с Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините. От края на 2013 г. Пекин извършва мащабни хидротехнически и строителни работи за създаването на изкуствени острови, както и за разширяване и развитието на тези територии.

Съединените щати и Япония обвиняват Китай в създаване на земни площи, които могат да бъдат използвани за военни цели, включително и за военноморски бази и военни летища.

На свой ред, Министерството на външните работи на Китай настоява, че Съединените щати са отговарни за дестабилизирането на ситуацията в Южнокитайско море.

Китай уверява: Не се стремим да заместим САЩ като световен хегемон

Китай уверява: Не се стремим да заместим САЩ като световен хегемон

"Това е сериозна стратегическа погрешна преценка"