Външният министър на Китай Ван И отхвърли опасенията, че страната му се опитва да измести САЩ като водещата световна сила, подчертавайки, че Пекин не желаел световна хармония, съобщава "Франс прес".

Позовавайки се на неотдавнашните произведения на американски учени, които изтъкват, че Китай засилва опитите си за хегемония, Ван И подчертал: "Искам да ви кажа много ясно, че това е сериозна стратегическа погрешна преценка."

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

Уан И проведе среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

"Това е погрешно очакване,, което ще бъде изключително пагубно за американските интереси и бъдещето на САЩ", коментирал Ван И пред Съвета за външни отношения в Ню Йорк, където той присъства на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН.

Китайският първи дипломат допълнил колко е важно да се поддържат отношенията между САЩ и Китай "в нормално русло", въпреки че отбелязал, че настоящите спорове по отношение на търговията между двете страни "не са причина за паника".

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Държавният глава не подкрепи обвиненията си с доказателства

Коментарите на китайския външен министър идват в период на влошаване на отношенията между двете най-големи икономики в света. Освен продължаващата търговска война, американският президент Доналд Тръмп обяви по-рано тази седмица, че Китай се е опитал да се намеси в предстоящите междинни избори за Конгреса на САЩ през ноември, като по думите му, той имал доказателства за твърденията си.