Китайски боен кораб се приближи на 41 метра от американски разрушител в Южнокитайско море, съобщиха американски военни представители, цитирани от Си Ен Ен.

Разрушителят на САЩ е провеждал операция за защита на свободното мореплаване до островите Спратли в акваторията. Корабът е направил маневра, "за да избегне сблъсък" заради "опасното" захождане от страна на китайския кораб.

Китай отмени среща за сигурността със САЩ

Китай отмени среща за сигурността със САЩ

Напрежението ескалира и това може да се окаже опасно за двете страни

Китайският разрушител Luyang направи опасна и непрофесионална маневра до USS Decatur край рифа Гавин в Южнокитайско море, обяви капитан Чарлз Браун, говорител на Тихоокеанския флот на САЩ, който потвърди инцидента в съобщение до медията.

Китай уверява: Не се стремим да заместим САЩ като световен хегемон

Китай уверява: Не се стремим да заместим САЩ като световен хегемон

"Това е сериозна стратегическа погрешна преценка"

Браун добави, че китайският кораб е извършил няколко агресивни маневри и същевременно е предупредил Decatur да напусне района. Той разкри, че китайският разрушител се е приближил на 41 метра от американския кораб, допълвайки, че Decatur е трябвало да извърши маневра, за да избегне сблъсък.

"Нашите сили ще продължат да летят, плават и действат навсякъде, където международното право позволява", категоричен е капитанът.

Карл Шустър, бивш военноморски капитан, който има 12 г. опит, коментира, че капитаните на корабите е трябвало да реагират в рамките на няколко секунди.

САЩ изпратиха бомбардировачи Б-52 над Южнокитайско море
Обновена

САЩ изпратиха бомбардировачи Б-52 над Южнокитайско море

Подобни полети се провеждат често, но обикновено притесняват Пекин

"Това е много опасно. Капитаните са много нервни, когато корабите се приближат на по-малко от 900 метра", отбеляза Шустър, който в момента е преподавател в университет на Хавайските острови.

Инцидентът е станал на фона на растящото напрежение между Китай и САЩ.