САЩ изпратиха бомбардировачи Б-52 над Южнокитайско море тази седмица, съобщиха официални американски представители, цитирани от "Ройтерс".

Световната агенция отбелязва, че действията на Вашингтон вероятно ще разгневят Пекин на фона на напрежението между двете държави.

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Китай се намесва в американските избори, гневен Тръмп

Държавният глава не подкрепи обвиненията си с доказателства

Говорител на Пентагона обяви, че бомбардировачите са преминали над акваторията като част от рутинни операции, които целят подобряване на оперативната съвместимост с американските партньори и съюзници в региона.

Подобни полети се провеждат често, но обикновено притесняват Пекин. През юни външното министерство на Китай заяви, че никакви военни кораби и самолети не могат да изплашат и отклонят решимостта на Пекин да защитава територията си, след като бомбардировачи Б-52 прелетяха в близост до спорни острови в Южнокитайско море.

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

САЩ да избягват мисленето от Студената война, призова Китай

Уан И проведе среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините имат претенции към акваторията.

Китай отказва достъп на американски военен кораб в Хонконг

Китай отказва достъп на американски военен кораб в Хонконг

Китай винаги е преценявал одобрението си за всеки отделен случай

Ако това беше преди 20 г. и Китай не бяха милитаризирали тези територии, щеше да бъде просто още един бомбардировач на път за атола Диего Гарсия или където и да е, коментира военният министър на САЩ Джим Матис пред журналисти.

В същото време говорителят на Пентагона разкри още, че бомбардировачи Б-52 са прелетели над Източнокитайско море във вторник като част от рутинни операции.

Военното министерство на Китай коментира информацията за бомбардировачите. Ведомството отбеляза, че Китай решително се противопоставя на провокативните действия на САЩ в Южнокитайско море и поиска Вашингтон да предприеме мерки за подобряване на военните отношения.

Преди няколко дни Китай отхвърли молба на американски боен кораб да посети Хонконг.

Китай привика американския посланик в Пекин и отложи военни преговори като протест срещу решение на Вашингтон да наложи санкции на китайска военна агенция заради закупуване на руски бойни самолети и зенитно-ракетни системи.