Китай отхвърля искане на американски военен кораб да посети Хонконг следващия месец, на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон, съобщава "Уол Стрийт Джърнал", цитиран от "Ройтерс".

Позовавайки се на американски военни представители, коментират , че амфибийният кораб Wasp е трябвало да се обади в пристанището в управлявания от Китай Хонконг. Консулството на САЩ в бившата британска колония не коментира.

В Пекин, говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан, също не отговаря директно на въпроса. "За исканията на американските военни кораби да посетят Хонконг, Китай винаги е преценявал одобрението си за всеки отделен случай, в съответствие с принципа на суверенитета и ситуацията", обяснява той.

През 2016 г. в момент на напрежение в спорното южнокитайско море, Китай отхвърли искане на ударна група на американски самолетоносачи да посетят Хонконг.

САЩ използват лъжи, за да сплашват държавите, обвини Китай

САЩ използват лъжи, за да сплашват държавите, обвини Китай

Днес търговската война между двете най-големи икономики в света навлезе в нова зала

В събота Китай призова посланика на САЩ в Пекин и отложи съвместните военни разговори в знак на протест срещу решението на САЩ да наложил санкции срещу китайската военна агенция и нейния директор Ли Шинфу.

Причината е решението на ведомството да закупи отбранително оборудване, изтребители и ракети "земя-въздух" от Русия, в нарушение на наложените от САЩ санкциите срещу Кремъл.

Китай и САЩ са въвлечени във все по-задълбочаваща се търговска война.

Лавров: Санкциите на САЩ са признак за криза на доларовата система

Лавров: Санкциите на САЩ са признак за криза на доларовата система

Москва ще предприеме "всички необходими мерки", за да прекрати зависимостта си от щатския долар