Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че страните от Латинска Америка трябва да си "държат очите си отворени, когато става дума за инвестициите от Китай" в интервю за TVN Noticias по време на посещението му в Панама.

Помпео днес е в Мексико. Китай инвестира в Латинска Америка, а влиянието на Пекин в региона се разраства. Помпео предупреждава, че "в някои части на света Китай оставя страните в по-лошо състояние".

Майк Помпео се срещне с президента на Панама Хуан Карлос Варела, след което отпътува за Мексико, за да се срещне с президента Енрике Пеня Нието и високопоставени членове на администрацията на избрания за президента Андре Мануел Лопес Обрадор.

Според Държавния департамент на САЩ дискусиите в Панама са съсредоточени върху "защитата на демокрацията във Венецуела и Никарагуа", две страни в разгара на политически кризи, както и на борбата с тероризма и нелегалната миграция. В Мексико усилията на администрацията на Тръмп са да изградят добри контакти с управляващите.

Инвестициите на Китай в Латинска Америка противоречат на Доктрината "Монро", тъй като Китай изпреварва САЩ като водещ търговски партньор в няколко южноамерикански държави, включително Бразилия, и увеличава драстично инвестициите си в региона в момент, когато ангажираността на САЩ е неясна.

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

САЩ трябва да продължат да работят с азиатските си съюзници

Доктрината "Монро" концепция за външната политика на САЩ и определяла обсега на интересите им в Западното полукълбо през по-голямата част на 19 и началото на 20 век.

Принципите й са подготвени от държавния секретар Джон Куинси Адамс и обявени от президента Джеймс Монро в годишното му обръщение към Конгреса на 2 декември 1823 г.:

Недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка ("американският континент не трябва да се разглежда в бъдеще като обект на колонизация", всеки опит за налагане на политическа система в западното полукълбо ще се смята за заплаха за "мира и безопасността" на САЩ);

Доктрината "Монро" затвърждава избягването на политически съюзи и обвързване с други държави. Тя заявява, че всяка търговска експанзия в Латинска Америка е заплаха за "мира и безопасността" на Съединените щати. Доктрината определя визията за надмощие на САЩ на американския континент.