Бившият американски военен министър Аштън Картър призовава Съединените щати да укрепят военните си партньорства в Азия, за да се противопоставят на онова, което той описва като изолационен и конфронтационен подход на Китай в региона и по света, съобщава South China Morning Post.

"В Тайванския пролив, на Корейския полуостров, в киберпространството, в световната търговия - почти на всяка една крачка китайските лидери са избрали изолация вместо интеграция и конфронтация срещу приобщаването", пише Картър в доклад на Центъра за наука и международни отношения в Белфер в училище "Харвард Кенеди". 

"Трябва да продължим да инвестираме в иновативните системи и идеи, необходими за противодействие на военните способности на Китай. Трябва да разполагаме с качеството и количеството на силите, необходими за предотвратяване на китайската агресия, ако можем и да й противодействаме, ако трябва", пише той в доклада, който разглежда стратегията на САЩ в Азия.

"Трябва да продължим да изграждаме по-силни военни партньорства в региона с установени съюзници като Япония, Южна Корея и Австралия, както и по-нови партньори като Виетнам и Индия".

Китай провежда първо военноморско учение със страните от Югоизточна Азия

Китай провежда първо военноморско учение със страните от Югоизточна Азия

САШ очаква всички нации, големи и малки, да спазват международните правила за корабоплаване

Картър предупреждава, че ако САЩ отстъпи, Китай ще се стреми да замени американската мрежа, със собствени инициативи като новата стратегия за пята на коприната "Един пояс, един път" и Азиатската инвестиционна банка за инфраструктура, като част от усилията за разширяване на политическото влияние в региона.

Това би попречило на интересите на САЩ, според Картър, който е последният министър на отбраната в администрацията на Обама.

Припомняйки своя опит от 90-те години на 20-ти век за взаимодействие с китайските служители в министерството на отбраната, Картър счита, че Пекин е стигнал до заключението, че сега е ред на Китай да господства в Азия след 70-годишно присъствие на САЩ там.

Тереза Мей припомня на Китай колко важно е морското право

Тереза Мей припомня на Китай колко важно е морското право

Обяснява на Ли Къцян значението на свободата на корабоплаването и морската сигурност

Докладът на Картър е на фона на засилващото се напрежение между двете най-големи икономики в света.

Картър заяви, че последните митнически мерки на администрацията на Тръмп са "предсказуема прекомерна корекция" на търговските проблеми на САЩ с Китай. Тръмп е направил стратегическа грешка да се откаже от транс-тихоокеанското партньорство (търговска сделка, която свързва 12 нации и изключва Китай), в сложен набор от търговски правила, целящи да намалят регионалната зависимост от Пекин.

Решението не само намали възможностите за САЩ, но и отвори вратата за Китай, обяснява Картър.

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на търговската война

"Това беше пропусната възможност да укрепим стратегическите си взаимоотношения в Азия, като помагаме на нашите приятели и съюзници в региона да противодействат на огромното икономическо влияние, което Китай има над тях", коментира той.

По-рано тази година администрацията на Тръмп въведе нова индо-тихоокеанска стратегия като средство за преоформяне на регионалния подход на Америка. Но последвалите действия на Тръмп оставят съюзници и съперници да се чудят какво сериозно ще направи САЩ.

"Това ще позволи на Китай да направи това, което прави най-добре: да събере комбинираните си икономически, политически и военни мускули и да превземат по-малките народи и техния бизнес един по един", допълва Картър.

Картър призовава администрацията на Тръмп да се постарае повече с мрежата за сигурност в Азия. "Азиатската мрежа за сигурност обслужва нашите интереси добре и може да продължи - но само ако Съединените щати продължават да вярват в нея. Без ръководството и подкрепата на САЩ, мрежата ще бъде заменена от друга, паралелна мрежа, която Китай се опитва да изгради", обяснява той.

"Азиатската инвестиционна банка е потенциален съперник на Световната банка и Международния валутен фонд, но няма как да съответства на високите стандарти на Световната банка и МВФ по отношение на управление, екология и други, а инициативата "Един пояс, един път" вероятно има потенциала да разшири политическото влияние на Китай повече отколкото някой е очаква досега", коментира бившият американски военен министър Аштън Картър.

САЩ се въздържат да наричат Китай "валутен манипулатор"

САЩ се въздържат да наричат Китай "валутен манипулатор"

Но Индия, Япония, Германия, Южна Корея и Швейцария с в списък за мониторинг