Съединените щати се въздържат да определят Китай като "валутен манипулатор", което може и да намали ескалиращото напрежение в търговските отношения между двете страни, съобщава БиБиСи.

Президентът Доналд Тръмп вече обвини Китай, че запазва валутата си слаба, за да направи износа по-конкурентоспособен. Спекулациите, че американското министерство на финансите ще направи официално запитване тази седмица не са потвърдени. Политиките на Китай все още представляват "особена загриженост", коментира американското Министерството на финансите.

Липсата на прозрачност в Пекин и неотдавнашната слабост на юана продължиха да представляват сериозно предизвикателство за постигането на "по-балансирана търговия", обясни министърът на финансите Стивън Мнучин в двугодишен доклад за валутната политика на големите американски търговски партньори.

Въпреки това, Министерството на финансите не установява, че Китай пряко се намесва, за да подкопае стойността на валутата.

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Новата студена война между САЩ и Китай се разгорещява

Съперничеството ескалира на фона на търговската война

Юанът падна до най-ниското си ниво спрямо долара от януари 2017 г.

Президентът Тръмп твърди, че ръстът на китайския износ към САЩ е унищожил американските работни места. Той нареди митата за повече от 250 милиарда долара китайски износ, в опит да спре нарастващия дефицит на САЩ с Китай.

По време на кампанията и отново това лято, Тръмп отстоява тезата, че Китай е провеждал умишлена политика да запази ниска стойността на юана. Американският долар засили позициите си спрямо юана през последните месеци, предизвиквайки спекулации, че може да има манипулация.

По време на срещите на Международния валутен фонд в Бали, Индонезия миналата седмица гуверньорът на централната банка на Китай Йи Ганг заяви, че Пекин няма да участва в "конкурентна девалвация" или да използва валутния курс като инструмент в търговията.

"Опасни подводни течения" заплашват глобалната икономика, докладът на американското министерство на финансите също така съобщава, че запазва Индия, Япония, Германия, Южна Корея и Швейцария в списък за мониторинг за допълнителен контрол.

САЩ с нова "балтия" срещу Китай в търговската война

САЩ с нова "балтия" срещу Китай в търговската война

Оттеглят се от международен пощенски договор