Китайските военноморски сили са преминали на юг от Тайван и са извършили поредните военни учения, които Тайван определя като "сплашване", съобщава "Ройтерс".

Изтребители са излетели от единствения китайски самолетоносач Ляонин в района на изток от канала Баши, който минава между Тайван и Филипините.

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

САЩ демонстрират военна мощ пред Китай в Южнокитайско море

След неотдавнашните мащабни военни учения на Китай

Китайските разрушители извършват офанзивни и отбранителни тренировки. В сряда флота извърши учения в Тайванския проток, а държавни медии коментира, че това е пряк отговор на "провокациите" на Тайван. Тайван от своя страна проведе учения във вторник на два тайвански острова близо до Китай.

В четвъртък китайски бомбардировачи летяха около Тайван, а тайванският политически съвет по въпросите на континенталната консервационна политика на Китай твърди, че ученията на Китай, включително прелитането на бомбардировачите, са "военни сплашвания".

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Най-малко 40 кораба и подводници ескортират самолетоносача "Ляонинг"

Тайван е един от най-чувствителните въпроси в Китай, като се засилват и военни учения около острова през изминалата година. Китайските маневри с в момент на напрежение между Пекин и Тайпе и следват предупрежденията на китайския президент Си Дзинпин срещу тайванския сепаратизъм.

Си Дзинпин присъства на най-голямото военно учение на флота в Южнокитайско море, в което участват 76 бойни самолета и 48 бойни кораба и подводници. Военните учения на Китай и засилената им активност са притеснителни както за съседите им, така и за САЩ.

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

В Китай зоват да се подготвят за пряк военен сблъсък с Тайван

Във връзка с решение на САЩ да засилят контактите с Тайван