Китайски държавен вестник с голям тираж обяви, че Китай трябва да се подготви за военни действия срещу самоуправляващия се Тайван и да окаже натиск на Вашингтон да сътрудничи с КНДР, информира "Ройтерс".

Призивът на изданието е във връзка с решението на САЩ да прокарат закон за засилване на контактите с Тайван. Пекин е бесен, след като през миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп се подписа под законодателство, което насърчава Вашингтон да изпрати високопоставени държавни служители в Тайван за среща с колегите си и обратно.

Китай плаши с война заради подкрепата на САЩ към Тайван

Китай плаши с война заради подкрепата на САЩ към Тайван

Китай има териториални претенции към Тайван

Алекс Уонг от Държавния департамент на САЩ заяви в Тайпе, че ангажиментът на САЩ към Тайван никога не е бил по-голям. Той добави, че островът е вдъхновение за останалата част от региона.

Пекин разглежда Тайван като отцепила се китайска провинция, която един ден ще бъде върната.

Самолетоносачът на Китай показва мускули до Тайван

Самолетоносачът на Китай показва мускули до Тайван

Китай засилва натиска над Тайван.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като тайванският лидер Цай Ингвен отказа да признае Тайван за част от "Един Китай". Съединените щати приключиха официалните дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. и установиха връзки с Пекин.

Във вторник китайският президент Си Дзинпин заяви, че всеки опит за сепаратизъм ще се изправи пред "наказанието на историята".

Вестник Global Times призова в материал на редакцията Китай да "отвърне" на приетия в САЩ закон.

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай отвори няколко спорни въздушни коридора

"Китай може да окаже натиск върху САЩ в други области на двустранното сътрудничество: например по казуса за Корейския полуостров и по казуса за иранската ядрена програма. Китай може също да се противопостави на САЩ в международни организации като ООН", отбелязва изданието.

"Основната територия също трябва да се подготви за пряк военен сблъсък в Тайванския пролив. Трябва да покаже ясно, че увеличените официални контакти между САЩ и Тайван ще доведат до сериозни последици за Тайван", предупреждава вестникът.

Допълва се, че Китай може да изпрати бойни самолети и кораби в Тайванския пролив, като това ще бъде изпълнено постепенно, зависейки от ситуацията в региона.

Global Times пояснява, че е погрешно да се мисли, че едно "мирно обединение" ще бъде хармоничен и хубав процес.