Единственият действащ самолетоносач на Китай премина през Тайванския пролив, обяви военното министерство на острова, цитирано от "Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че Китай засилва натиска над Тайван.

Преди няколко седмици тайванският президент Цай Ингвен предупреди за китайска "военна експанзия", след като азиатският гигант увеличи военновъздушните и военноморски учения до острова, откакто Цай Ингвен стана държавен глава през май 2016 г.

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай отвори няколко спорни въздушни коридора

Пекин разглежда Тайван като отцепила се китайска провинция, която един ден ще бъде върната.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Цай отказа да признае Тайван за част от "Един Китай".

Самолетоносачът - втора ръка съветски кораб, раздразни Тайван, когато за първи път премина през прохода януари 2017 г., тъй като се възприема като показване на мускули от страна на Пекин.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че самолетоносачът Liaoning и придружаващите го кораби са преминали до страната рано тази сутрин и са напуснали района по обяд.

Китай си "играе с огъня" около Южна Корея, Япония и Тайван

Китай си "играе с огъня" около Южна Корея, Япония и Тайван

"Японско море не е на Япония, а ученията са законни и разумни"

По-рано този месец бойната група е плавала южно от пролива, който разделя Тайван и Китай, а сега се е насочила на север, допълва ведомството.

Министерството отбелязва, че не е имало необичайни действия и корабите не са навлезли във водите на Тайван. Властите призоваха хората да не се притесняват.

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Такива посещения ще са първите, откакто САЩ приключват официалните дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. и установяват връзки с Пекин

Според военното министерство на Тайван китайски самолети са провели 25 учения край острова между август 2016 и средата на декември 2017 г.