Китайските държавни медии предупредиха, че страната може да влезе във война заради Тайван, ако САЩ приеме закон, насърчаващ по-близки американски отношения с автономния остров, към който Пекин има териториални претенции, съобщава "Ройтерс".

Законодателството, което се нуждае само от подписа на американския президент Доналд Тръмп, за да се превърне в закон, определя, че американската политика трябва да бъде такава, че да позволява на американски официални лица на всички равнища да пътуват до Тайван, за да се срещат с тайванските си колеги, разрешава на високопоставени тайвански официални лица да влизат в САЩ и да се срещат с американски длъжностни лица.

Самолетоносачът на Китай показва мускули до Тайван

Самолетоносачът на Китай показва мускули до Тайван

Китай засилва натиска над Тайван.

Пекин разглежда демократичен Тайван като непокорна провинция и неразделна част от "единен Китай", който не отговаря на изискванията за отношения между две държави, като никога не се е отказвал от употребата на сила, за да постави острова под свой контрол.

В редакционна статия с категоричен тон, официозът China Daily подчертава, че ако законопроектът се превърне в закон, това само ще насърчи тайванския президент Цай Ингвен да продължи да отстоява суверенитета на острова.

"След като САЩ са обвързани от вътрешното право да действат в интерес на острова в този случай, това само би дало основание на наблюдението, че слизането в ада е лесно", се подчертава многозначително в редакционната статия.

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай действа безотговорно и заплашва регионалната сигурност, скочи Тайван

Китай отвори няколко спорни въздушни коридора

Враждебността на Китай към Тайван нарасна след избора на Цай Ингвен за президент през 2016 г. Пекин се съмнява, че Цай се стреми към обявяване на официална независимост, прекрачвайки червената линия за лидерите на Комунистическата партия в Пекин, въпреки че лидерът на Тайван увери, че иска да поддържа статуквото и се ангажира да гарантира мир.

Тайван приветства американското законодателство.

Говорейки в столицата Тайпе, тайванският премиер Уилям Лай заяви, че САЩ са солиден съюзник на Тайван и изрази дълбоката си благодарност за приетото законодателство.

Във втора редакционна статия, многотиражният китайски официоз Global Times подчертава, че Китай може да "предприеме целенасочени мерки срещу силите, борещи се за независимост на Тайван".

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Китай се разгневи на САЩ за военните кораби в Тайван

Такива посещения ще са първите, откакто САЩ приключват официалните дипломатически отношения с Тайван през 1979 г. и установяват връзки с Пекин

"Военно погледнато, силата на Народната освободителна армия промени из основи военната и политическата ситуация в протока", се посочва в статията, като се има предвид тесният воден път, който разделя Тайван от неговия гигантски съсед.

"Благодарение на бързия си растеж континентален Китай вече си гарантира несравнима стратегическа инициатива в тайванския проток", се допълва в материала.