Десетки китайски военни кораби и самолетоносач показват сила на учение край остров Хайнан в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Изображения предоставени на "Ройтерс" от Planet Labs Inc, потвърждават, че китайска флота е навлязла във важният търговски воден път като част, от така наречените бойни тренировки, които са част от рутинни годишни учения.

Групата на самолетоносача "Ляонинг" е преминала миналата седмица през Тайванския пролив, според тайванското министерство на отбраната. Снимки показват най-малко 40 кораба и подводници, които ескортират "Ляонинг", което някои анализатори описват като необичайно голямо представяне на нарастващата военноморска мощ на китайската армия.

Корабите плаващи в една линия са описвани по-скоро като пропаганда, отколкото реални военни маневри, а флотилията е предвождана от подводници, със самолети над тях.

"Това е невероятна гледка. Това е голямата новина за мен. Потвърждение и че да, самолетоносач участва в ученията", коментира Джефри Люис, експерт по сигурността в Калифорнийския институт за стратегически изследвания Middlebury.

Настоящите военни годишни учения се наблюдават отблизо и от регионални, и международни сили заради растящата военна мощ на Пекин.

Не е ясно накъде се е насочила флотилията или колко дълго ще продължи учението. Министерството на отбраната на Китай не е отговорило на запитвания.

"Съдейки по снимките, явно показват, че флота им в Южното море е в състояние редовно да се присъединят към операции на групата от Далиан на север. Изглежда показват оперативната съвместимост на флота - нещо, над което тихо работят от известно време", коментира Колин Кох, експерт по сигурността в Сингапурското училище за международни изследвания "С. Раджаратнам".

Според Кох, разрушителите, фрегатите и подводниците, които обикновено ескортират самолетоносач, флотилията изглежда включва и голям брой снабдителни кораби, както и по-малки корвети.

Както Виетнам, претенциите на Китай в Южнокитайско море се оспорват от Филипините, Малайзия и Бруней и Тайван.

Ученията са на фона на скорошно напрежение в богатия на ресурси воден път, след като Виетнам наскоро замрази нефтените проучвания на испанските Repsol под натиск на Пекин.

Пекин също така се противопостави на така наречените патрули за свобода на корабоплаването и американски военен кораб миналата седмица, близо до един от китайските изкуствени острови в архипелага "Спратли".