В продължение на 20 минути 20 изтребителя Ф-18 са излитали и са кацали на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт" в мощна демонстрация на военна прецизност и ефективност, се посочва в репортаж на агенция "Ройтерс".

Ядреният военен кораб, който е съпровождан от бойна ударна група, е провел рутинно учение в оспорваните води на Южнокитайско морe, като групата се е отправила към пристанище във Филипините, които са съюзник на САЩ по договор.

САЩ не са сами в провеждането на военноморски патрули в стратегическия воден маршрут, където оперират китайските, японските и военноморските сили на някои югоизточни азиатски страни, което засилва напрежението и риска от инциденти в морето.

Китай и Виетнам призовават за уреждане на споровете в Южнокитайско море

Китай и Виетнам призовават за уреждане на споровете в Южнокитайско море

Китай претендира за 90 процента от потенциала на богатата на залежи морска територия

"Виждали сме китайски военни кораби около нас", изтъкнал контраадмирал Стив Кьолер, командир на американската ударна група, пред малка група журналисти на борда на 30-годишния самолетоносач.

"Те са една от военноморските сили, която действа в Южнокитайско море, но бих казал, че не сме се сблъсквали с нищо различно от професионална работа от корабите, с които сме се срещали", уверява контраадмиралът.

Военноморските сили в западната част на Тихия океан, включително Китай и югоизточните азиатски страни, работят по код за неочаквани срещи (CUES) в морето, за да се избегне конфликт.

Присъствието на самолетоносача "Теодор Рузвелт" в Южнокитайско море идва няколко дни след мащабни въздушни и военноморски военни учения на Китай в района, като някои анализатори определиха тези действия като необичайно голяма демонстрация на нарастващата военноморска мощ на Пекин.

Засилващото се военно присъствие на Китай във водите породи тревога у Запада за крайната цел на Пекин.

САЩ разкритикуваха очевидната милитаризация от страна на Китай на изкуствените острови и проведоха редовни въздушни и военноморски патрули, за да отстоят правото си за свобода на корабоплаването в участъци от морето, към които Китай има категорични териториални претенции.

"Този транзит в Южнокитайско море не е нищо ново в нашия цикъл на планиране или като реакция на това. Вероятно е случайност, че всичко това се случва едновременно", коментирал Кьолер, който е направил обиколка на самолетоносача с военни от Филипините и са наблюдавали излитанията и кацанията на самолетите на борда на тежащия 100 хил. тона военен кораб.