Китайският външен министър Ван И заяви, че Китай и Виетнам трябва да разрешат споровете в Южнокитайско море чрез разговори и съвместно да експлоатират водите му, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме се съгласили, че разрешаването на морските въпроси е изключително важно за здравословното и устойчиво развитие на двустранните отношения", каза той пред репортери след среща с виетнамския външен министър и вицепремиер Фам Бин Мин в Ханой.

Китай претендира за 90 процента от потенциала на богатата на залежи морска територия. Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам също претендират за части от морето, през което всяка година минават стоки за около 5 трилиона долара. Виетнам е най-отворен за разговори с Китай по въпроса.

"Двете страни трябва да уредят по-добре споровете чрез разговори и да се въздържат от предприемане на едностранни действия, които допълнително усложняват и разширяват споровете", допълва Ван И. "В същото време (двете страни) трябва да насърчават сътрудничеството, включително провеждането на преговори за съвместна експлоатация".

Ван И и Фам Бин Мин коментират, че двустранните отношения са отбелязали положително развитие, с нарастваща търговия и инвестиции и допълнително отварят пазарите помежду си. Двустранната търговия миналата година надхвърли 100 милиарда долара.

Виетнам и Китай споделят отговорността за поддържане на мира и стабилността в региона, като позицията на Виетнам е, че морските спорове трябва да бъдат решени по мирен път и в съответствие с международното право.

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Китайският флот показва сила на учение в Южнокитайско море

Най-малко 40 кораба и подводници ескортират самолетоносача "Ляонинг"