Тайван симулира отблъскване на нахлуваща армия и използва за пръв път цивилни дронове като част от военни учения на фона на ескалиращото напрежение с Китай, съобщава "Ройтерс".

Китай твърди, че Тайван е тяхна свещена територия с политиката си "един Китай", а Пекин никога не се е отказал от употребата на сила, за да върне смятаната за провинция под свой контрол. ВВС и ВМС на Китай осъществиха поредица от военни маневри в близост до острова през последните месеци, които Тайпе обяви за сплашване.

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските ВМС с поредно учение край Тайван и Филипините

Китайските разрушители извършват офанзивни и отбранителни тренировки

"Бойната ефективност на въоръжените ни сили е гаранция за нашата национална сигурност. Това е процъфтяващата основа на обществото и това е подкрепящата сила за нашите ценности, демокрацията и свобода. Докато въоръжените ни сили са тук, Тайван със сигурност ще бъде тук", коментира тйаванският президент Цай Инг-уен.

Над 4 000 военнослужещи и над 1500 видове техника са разгърнати в годишното учение. То е наблюдавано от гостуващия крал на Суатини (б.р. африканското кралство, известно и като Свазиленд) Мсвати III - последният абсолютен монарх в Африка и единственият останал африкански съюзник на Тайван.

Китай призова Суатини да прекъсне отношения с Тайван преди началото на септември, когато Пекин ще е домакин на среща на върха на африканските лидери

"В хода на тренировките, нашите въоръжени сили демонстрираха бойния си капацитет и нашата съюзна държава може да наблюдава. Това е един от начините, по които се надяваме да задълбочим диалога между двете страни", допълва Цай Инг-уен.

Тайван наскоро загуби двама дипломатически съюзници, западноафриканската държава Буркина Фасо и Доминиканската република, която установи отношения с Пекин. Тайпе има официални връзки с едва 18 страни по света.

Тайван е готов да участва в военноморски учения, организирани от САЩ.  Напрежението между Тайван и Китай се увеличава през последните месеци, китайската администрация се опасява, че Цай Инг-уен ще настоява за официалната независимост на острова.

Китайски бомбардировачи с учебни кацания на спорни острови в Южнокитайско море

Китайски бомбардировачи с учебни кацания на спорни острови в Южнокитайско море

Битката за Южнокитайско море

Тайванският президент коментира, че иска да запази статуквото, но ще защити сигурността на Тайван и няма да позволи да бъде тормозена от Пекин. Тайван е оборудван най-вече с произведени от САЩ оръжия и иска от Вашингтон по-съвременно оборудване, включително и нови изтребители.

Военните експерти твърдят, че балансът на силите между Тайван и Китай е изместен в полза на Китай, който вероятно е в състояние да превземе острова, освен ако САЩ бързо не се притече на помощ.

Филипините плашат с война в Южнокитайско море

Филипините плашат с война в Южнокитайско море

Не казваме, че отиваме на война, но ако те ни репресират