Усилията да се реши бъдещето на Тайван чрез "различни от мирни средства" сериозно безпокои Съединените щати, заяви в сряда старши американски дипломат, на фона на подновеното напрежение между Китай и острова, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон няма дипломатически отношения с Тайпе, но е основен доставчик на оръжие за острова. Този месец тайванският президент Цай Инг-уен обеща да засили националната сигурност и правителството няма да се подчини на китайски натиск.

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

САЩ праща военни кораби към Тайванския проток

Гарантират свободното корабоплаване през тесния проток разделящ Китай от Тайван

"Всяко усилие да се определи бъдещето на Тайван по начин, различен от мирен ... сериозно безпокои Съединените щати", коментира Брент Кристенсен, управляващ де факто посолство на САЩ в Тайпе.

Новото представителство на САЩ в столицата на Тайван за 256 млн. долара, е "важен символ" за партньорство, коментира Кристенсен и допълва, че Вашингтон ще подкрепя "значителната роля" на Тайван в международната общност.

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Пекин е бесен на Вашингтон

Китай от своя страна е разгневен от санкциите на САЩ срещу военни, търговската война и въпроса за Тайван.

Миналата седмица САЩ изпратиха две военни кораби през Тайванския проток, което е втората операция тази година, въпреки опозицията от страна на Китай.

В Пекин, говорител на китайската политическа служба по въпросите на Тайван, заяви, че тайванският въпрос се отнася до суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

САЩ трябва да продължат да работят с азиатските си съюзници

"Ние категорично се противопоставяме на официалния обмен или военни контакти между САЩ и региона на Тайван", коментира Ма Сяогуан преди коментарите на Кристенсен.

"Бих искал тук отново да подчертая - последствията ще има от това да се разчита на чужденци или от съгласито с чуждестранни сили, които да навредят на мира и стабилността в Тайванския пролив", допълва той. 

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Според руснаците между двете страни назрява голяма война