Между Китай и САЩ назрява голяма война, пише в свой анализ руският в. "Взгляд", позовавайки се на няколко бивши руски генерали и политически анализатори.

Именно такова настроение властва в американските въоръжени сили, ако се вярва на социолозите. Доколко обосновани са такива прогнози и как това е свързано със строителството от страна на Китай на гигантски военноморски флот?

Военният потенциал на САЩ в региона на Югоизточна Азия понастоящем е абсолютен. А за да бъдат победени американците, техният военен флот трябва да бъде победен, като за това е нужен още по-мощен флот. Но флотът е скъпо "удоволствие". Иначе казано, за неговото създаване е необходима силна икономика, съпоставима по размер с най-голямата световна икономика - американската, пише руското издание.

Експерти предупреждават за ескалация между САЩ и Китай след изтеглянето от договора с Русия

Експерти предупреждават за ескалация между САЩ и Китай след изтеглянето от договора с Русия

Американски представители предупреждават от години

Към настоящия момент с такава икономика разполага само Китай, което го прави единственият реален съперник на САЩ, включително и в чисто военно отношение. Последните 30 години китайската икономика показва много високи темпове на икономически растеж, като по обем на брутния вътрешен продукт Китай задмина САЩ през 2014 г. Точно по същото време Китай започна голяма реформа на армията и в частност на бойния флот.

Но за поддържането на високи темпове на растеж на Китай са му нужни, на първо място, търговска и финансова експанзия. В тази връзка се споменава, че в Русия често се говори, че Китай скоро ще завладее Сибир или Далечния изток, но в действителност експанзионистичните планове на Китай били насочени днес преди всичко към Африка. Китай е обграден от американски съюзници от всички страни. Освен обстоятелството, че тези страни транслират интересите на САЩ, Япония, Южна Корея и др. сами не желаят засилването на своя азиатски съсед. Именно за охрана на морските маршрути и разпространение на товарите си по целия свят е нужен боен флот. И само с помощта на такъв инструмент може на теория да бъде нанесено поражение на САЩ.

На второ място, за развитието на икономиката са необходими ресурси. В нашата епоха петролът е най-важният ресурс. Две трети от целия необходим суров петрол Китай внася от чужбина, като 83% от тези доставки идват по море.

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Китай заплаши да хвърли армията срещу Тайван

Пекин е бесен на Вашингтон

В анализа се изяснява от какво се състои един боен флот, като се посочва, че главната ударна сила на съвременния военноморски флот е самолетоносачът. Победата в морска битка се осигурява предимно от действията на самолетите. Сами по себе си обаче самолетоносачите са уязвими и се нуждаят от защита в състава на ескадрата (тактическо обединение на кораби). Основната ударна сила на ескадрата са разрушителите. Със съвременното ракетно въоръжение те могат да извършват цял спектър от задачи и да се борят срещу всяка цел: под вода, над вода или във въздуха. Друга част от ескадрата са фрегатите. Често фрегатите се борят с въздушни цели, като новите модели разполагат със способности, подобни на тези на разрушителите. Корветите са най-малките кораби в ескадрата. Тези кораби не са предназначени за бойни действия в океана, а на малко разстояние от брега и във вътрешни морета. Има и крайцери, като с тях все още разполагат само САЩ и Русия, като руските са всички стари, а пари за ремонт почти не се заделят.

Отделно са подводниците. Те имат стратегическо предназначение - носят ядрено оръжие за удар срещу вражеска територия, като основната им задача е унищожението на други кораби.

Най-важната сила в морето е ударната група, водена от самолетоносача, която се състои от един или няколко самолетоносача, 10-20 разрушители и фрегати, между две и пет подводници. От въздуха ескадрата се прикрива от самолетите на самолетоносача.

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

САЩ показват потенциала си за война на няколко фронта с учения в Южнокитайско море?

Тихоокеанският флот е предложил няколко учения през ноември

Според данни на Конгреса на САЩ към 2020 г. Китай се очаква да разполага с два самолетоносача, 34 разрушителя, 58 фрегати, 30 корвети, 64 дизелово-електрически подводници, осем ядрени подводници, пет подводници с балистични ракети, повече от 150 патрулни кораба край крайбрежни зони.

От своя страна САЩ разполагат с 11 самолетоносача, 22 крайцера, 65 разрушителя, 12 корвети, 52 ядрени подводници, 18 ядрени подводници с балистични ракети, около 100 патрулни кораба и кораби за поддръжка.

На пръв поглед превъзходството на американския флот е очевидно. Това важи особено за самолетоносачите. Ала важен детайл е, че китайският флот расте много по-бързо от американския. Понякога темповете на пускането на вода на нови кораби са невероятни - Китай пуска на вода по един корвет на месец. За сравнение, Русия през последните 17 години е построила само пет корвета. Освен това болшинството от военните кораби на Китай са били построени през последното десетилетие, а доста от американските кораби са от десетки години.

Китай нападна САЩ: Милитаризирате Южнокитайско море

Китай нападна САЩ: Милитаризирате Южнокитайско море

Китай ще предприеме всички необходими мерки

Според "Взгляд" обаче САЩ страдат от криза в иновациите по отношение на военния флот. Американският флот през последните 100 години е не само най-големият, но и най-качественият и ефективният. На всеки 20 години американците излизаха с иновация в различни видове кораби. Като обща бройка те отдавна отстъпват на китайците - по абсолютно количество кораби от всякакъв вид (и бойни, и подкрепящи) китайският военноморски флот превъзхожда американския с 540 срещу 300 кораба. С иновациите положението е подобно.

В материала се заключава, че не трябва да се вярва на новините, в които както официални лица, така и експерти прогнозират война между Китай и САЩ в близко бъдеще. Но в перспектива от 20-30 години, когато Китай ще стане още по-силен, този сценарий ще стане много по-вероятен. Китай просто трябва да чака, но за САЩ чакането е загуба на благоприятна позиция.

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

ВМС на САЩ смята все по-често да среща Китай в открито море

Връзките на Китай с руския флот трябва да се наблюдават "с интерес"

Припомняме, бившият американски военен министър Аштън Картър призовава Съединените щати да укрепят военните си партньорства в Азия, за да се противопоставят на онова, което той описва като изолационен и конфронтационен подход на Китай в региона и по света, съобщава South China Morning Post.

"В Тайванския пролив, на Корейския полуостров, в киберпространството, в световната търговия - почти на всяка една крачка китайските лидери са избрали изолация вместо интеграция и конфронтация срещу приобщаването", пише Картър в доклад на Центъра за наука и международни отношения в Белфер в училище "Харвард Кенеди".

"Трябва да продължим да инвестираме в иновативните системи и идеи, необходими за противодействие на военните способности на Китай. Трябва да разполагаме с качеството и количеството на силите, необходими за предотвратяване на китайската агресия, ако можем и да й противодействаме, ако трябва", пише той в доклада, който разглежда стратегията на САЩ в Азия.

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

САЩ трябва да продължат да работят с азиатските си съюзници