Изтеглянето на САЩ от ядрения договор с Русия от края на Студената война може да открие нови варианти на Пентагона за сдържане на Китай, но експерти предупреждават, че последвалата въоръжена надпревара носи риск от голяма ескалация в Азиатско-тихоокеанския регион, информира "Ройтерс".

Тръмп: Ядреният ни арсенал ще расте, докато другите не дойдат на себе си

Тръмп: Ядреният ни арсенал ще расте, докато другите не дойдат на себе си

Джон Болтън разговаря в Москва...

Американски представители предупреждават от години, че САЩ изостава от Китай в разработването на модерни ракетни сили с наземно базиране, които не могат да бъдат достигнати от Пентагона заради договора на Вашингтон с Москва.

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Изключително странно се подкопават усилията на самите САЩ в лицето на Рейгън

Президентът Доналд Тръмп сигнализира, че скоро може да предостави възможност на Пентагона да се противопостави на Китай, ако САЩ напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Дан Блументал, бивш служител на Пентагона, а сега е част от American Enterprise Institute, коментира, че оттеглянето от договора може да позволи на САЩ по-лесно да разположи мобилни конвенционални ракети на места като Гуам и Япония.

Това може да попречи на Китай да извърши първи удар с конвенционални оръжия по американски кораби в региона. Също така може да принуди Пекин да влезе в скъпа въоръжена надпревара.

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие

"Ще промени картината фундаментално", смята експертът.

Макар че Тръмп твърди, че решението е заради нарушение на договора от страна на Русия, той също посочва с пръст и Китай. Пекин не е част от договора, което позволява на азиатската държава да разработва нови смъртоносни оръжия. Сред тях са балистичната ракета със среден обсег на действие DF-26, която е с максимален обхват от 4000 километра. Според Пентагона тази ракета заплашва американските сухопътни и морски сили до остров Гуам.

"Ако Русия прави това (разработва тези ракети) и Китай го прави, а ние спазваме споразумението, това е неприемливо", обяви Тръмп в неделя.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

Джон Болтън, съветник по националната сигурност на Белия дом, подчерта, че последните изявления на Китай подсказват, че Пекин иска Вашингтон да остане в договора.

"И това е непълно разбираемо. Ако бях китаец, бих казал същото", коментира Болтън пред руско радио.

САЩ до момента разчитаха на други военни възможности за възпиране на Китай, включително ракети на американски кораби и самолети. Но тези, които агитират за американски ракети с наземно базиране, смятат, че най-добрият начин за сдържане на Китай е използване на такива ракетни сили.

Кремъл: Ако Тръмп изгради нови ядрени оръжия, ние ще го последваме
Обновена

Кремъл: Ако Тръмп изгради нови ядрени оръжия, ние ще го последваме

Русия никога няма да извърши превантивен ядрен удар

Кели Магсамен, която помага на администрацията на Барак Обама за изготвянето на стратегията на Пентагона за азиатската политика, коментира, че възможността на Китай да работи извън договора между САЩ и Русия отдавна безпокои политиците във Вашингтон.

Но тя е на мнение, че нова американска политика за разполагане на ракети в Азия ще трябва да бъде внимателно координирана със съюзниците, което на този етап не се случва.

"Това потенциално е дестабилизиращо", предупреди тя.

Експерти предупреждават, че Китай може да окаже натиск върху държавите в региона да отхвърлят молби на САЩ за разполагане на ракети.

Гуам, Япония и Австралия са потенциални места за разгръщане на американски ракети.