Съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън започна двудневни срещи с руското правителство след решението на САЩ да обявят, че се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, информира АФП.

Япония следи ситуацията с ядрения договор между САЩ и Русия
Обновена

Япония следи ситуацията с ядрения договор между САЩ и Русия

Очаква действията на двете страни

Посещението на Болтън в Москва беше планирано преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви в събота, че САЩ напускат сключения през 1987 г. договор, което е определяно от Москва като "опасен" ход.

Договорът е подписан през 1987 г. от президентите на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Самият Горбачов заяви, че аргументите на САЩ "показват липса на разум". Той определи решението на Вашингтон като "грешка".

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

Болтън пристигна в Русия в неделя. По време на двудневната визита той ще разговаря с руския външен министър Сергей Лавров и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков във вторник Болтън може да разговаря за договора с руския президент Владимир Путин, който иска "разяснение" относно намеренията на САЩ.

В неделя заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков предупреди, че изтеглянето е "много опасна стъпка" и подчерта, че Вашингтон ще бъде разкритикуван от международната общност заради опита си за "пълно превъзходство" във военната сфера. Той уверява, че Москва изпълнява договора "по най-стриктния начин", докато Вашингтон "явно нарушава" договореностите.

Западни медии: САЩ тласкат света към Студена война и нова въоръжена надпревара

Западни медии: САЩ тласкат света към Студена война и нова въоръжена надпревара

За втори път Тръмп действа против интересите на Европа

Но в събота Доналд Тръмп заяви, че Русия отдавна нарушава договора. Администрацията на Тръмп се оплаква, че Москва разгръща ракети 9M729, които според Вашингтон са в нарушение на договора, тъй като са с обхват между 500 и 5 500 километра.

Според политолога Алексей Арбатов разривът може да доведе до "най-печалните последствия" и да тласне Русия към "нова въоръжена надпревара".

Болтън лично притиска Тръмп да извади САЩ от договора и да блокира разговорите за удължаване на договора Нов СТАРТ за съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който изтича през 2021 г., според вестник "Гардиън".

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

ЕС призова САЩ и Русия да запазят ядрения договор

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие е опора на европейската отбрана

Решението на САЩ също е насочено към Китай, тъй като Пекин не е страна по договора от 1987 г. и може да разработва ядрени оръжия със среден обсег на действие без ограничения.

Лавров заяви, цитиран от руски медии, че Русия е готова да удължи договора Нов СТАРТ.

Руският дипломат отбеляза, че Вашингтон все още не е започнал официално изтегляне от сключения през 1987 г. договор. Той повтори, че решението ще срещне сериозна опозиция от Москва. Лавров отбеляза, че Москва очаква от Вашингтон да обясни плановете си за напускането на договора.

Кремъл предупреди, че плановете на САЩ да напуснат договора ще направят света по-опасна място. Русия никога няма да извърши превантивен ядрен удар, увери говорителят Дмитрий Песков. Говорителят каза още, че в речта си по време на дискусионния форум на клуб "Валдай" Путин е акцентирал отсъствието на право на превантивен удар в руската ядрена доктрина.

Решението на САЩ за напускане на договора ще изисква от Русия да "предприеме мерки, за да гарантира сигурността си", подчерта Песков и добави, че ако САЩ разработят ядрени оръжия със среден обхват, Русия ще стори същото, за да "възстанови баланса".

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Изключително странно се подкопават усилията на самите САЩ в лицето на Рейгън

Коментирайки думите на Путин, че руснаците ще отидат в рая, Песков подчерта, че това е само една алегория.

Междувременно от Елисейския дворец съобщиха, че президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп. Те са обсъдили договора от 1987 г. Френският лидер е подчертал важността на този договор, особено за европейската сигурност и стратегическата стабилност.

Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).