Япония следи много внимателно ситуацията с Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (INF) между САЩ и Русия, но генералният секретар на правителството Есихиде Суга не конкретизира дали темата ще бъде засегната на двустранните консултации със Съединените щати.

Японското правителство възнамерява да следи отблизо ситуацията, както и последвалите действия на Москва и Вашингтон по отношение на този документ.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

"Въз основа на ролята, която Договорът играе в контрола върху оръжията и разоръжаването, както и влиянието му върху сигурността, възнамеряваме да следим отблизо действията на Съединените щати и Русия по отношение на този документ", обясни Суга на пресконференция тази сутрин.

Той допълни, че Токио и Вашингтон "обменят мнения по различни въпроси, включително сигурност и ядрено разоръжаване".

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие

В събота Тръмп заяви, че Съединените щати ще се оттеглят от Договора, тъй като Русия според него нарушава това споразумение.

Договорът е подписан от СССР и САЩ на 8 декември 1987 г. във Вашингтон. Съединените щати за пръв път обвиниха Русия в нарушаване на Договора през юли 2014 г.

О тогава, Вашингтон многократно обвиняваше, а Москва отричаше, като двете страни си разменяха претенции и обвинения, свързани с прилагането на Договора.

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Изключително странно се подкопават усилията на самите САЩ в лицето на Рейгън

Противоречиви реакции по света. Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън коментира, че Обединеното кралство стои "абсолютно решително" зад Вашингтон по въпроса и призова Кремъл да "си оправи реда в къщата", съобщава "Файненшъл Таймс".

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че "съобщението на Тръмп повдига трудни въпроси за нас и Европа ", но отбеляза, че Русия не е изяснила твърденията за нарушаване на договора.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви в понеделник, че е погрешно Съединените щати едностранно да се изтеглят. Тя каза, че Пекин се противопоставя на изтеглянето от договора.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че "след последните изявления ще са необходими обяснения на американската страна". Болтън и руският президент Владимир Путин ще се срещнат във вторник. Днес Болтън се среща с външния министър Сергей Лавров.

Американският сенатор Боб Коркър, член на Републиканската партия на Тръмп, предупреди, че оттеглянето от договора може да доведе до отмяна на други договори за въоръжение. Но той предложи, че изказването на Тръмп е насочено към натиск върху Москва, а не върху твърда решимост да напусне договора.

Сенатор Ранд Пол, който е републиканец смята, че Болтън е посъветвал Тръмп да се оттегли и "не мисля, че осъзнава важното постижение на Рейгън и Горбачов".

Договорът помага за защитата на сигурността на САЩ и нейните съюзници в Европа и Далечния Изток, но и ограничава САЩ да разработват нови оръжия. САЩ ще започнат да развиват такива, освен ако Русия и Китай не се съгласят да се откажат да притежават или развиват оръжия, коментира Тръмп. Китай не е страна по пакта.

По-рано администрацията на Обама обвини руснаците, че нарушават пакта, като разработват и тестват крилата ракета.

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

След като САЩ напускат договора за ядрените сили