Желанието на САЩ да се оттеглят от Договора за намаляване на ядрените оръжия със среден обсег на действие (INF), прилича на желание да се обърне политиката за ядрено разоръжаване, коментира бившият ръководител на СССР Михаил Горбачов пред "Интерфакс".

Това предложение на президента Доналд Тръмп "ще подкопае усилията, положени от лидерите на СССР и самите САЩ, за постигане на ядрено разоръжаване". Това е "изключително странно", смята той.

"Невъзможно е просто така да се разрушат старите споразумения за разоръжаване. Не е трудно да се разбере, че отхвърлянето на тези споразумения, както казват хората, е от липса на ум. Отхвърлянето на договора е грешка", добави Горбачов. 

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

Според него, всички досега постигнати споразумения трябва да бъдат запазени, защото съдържат нещо, което не е в други документи - те осигуряват контрол и това трябва да бъде оценено.

"Вашингтон не разбира ли до какво може да доведе до това?", пита Горбачов.

"Ако не знаят какво да правят, мога да им кажа, че трябва да се откажат от болестта, наречена "желание да не изпълняваме подписани договори и споразумения за ядрено разоръжаване", обясни той.

Той подчертава, че "стремежът на Вашингтон да върне политиката назад не може да бъде подкрепен, това трябва да се заяви не само от Русия, но и от всички, които ценят света, особено свят без ядрени оръжия".

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия

"Всички споразумения, насочени към ядрено разоръжаване и ограничаване на ядрените оръжия, трябва да бъдат запазени заради живота на Земята", допълни той.

Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да оттегли Съединените щати от Договора, "ще се оттеглим от споразумението, а след това ще развием оръжия", коментира Тръмп, цитиран от АП.

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

След като САЩ напускат договора за ядрените сили

Тръмп обясни, че смята това за необходимо, защото руската страна нарушава разпоредбите на това споразумение.

През декември 1987 г. между СССР и САЩ е сключено споразумение за ракетите със среден малък обсег. То е подписано от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън по време на съветско-американска среща във Вашингтон.

Страните обещават да унищожат всички балистични и крилати ракети със среден (от хиляда до 5500 км) и малък обсег (от 500 до хиляда км) и не да произвеждат, тестват или разгръщат такива ракети в бъдеще.

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие