Германия ще "продължи да работи за ядрено разоръжаване" коментира германският министър Нийлс Аннен, съобщава АП. Намерението, изразено от президента на САЩ Доналд Тръмп, да се оттегли от договора за ядрени оръжия със среден обсег на действие е "катастрофално".

"Сега Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие", обясни дипломатът. Забраната за разпространение, договорена през 1987 г. със Съветския съюз, сега виси на косъм и предупреди, че Русия, "трябва да продължи да спазва ангажиментите си".

Германските власти ще се опитат да убедят Вашингтон за необходимостта да обмисли възможните последици от тази стъпка, коментира германският външен министър Хайко Маас.

"Това поставя трудни въпроси пред Европа, договорът е важен стълб в европейската архитектура за сигурност през последните 30 години", обясни Маас.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

 

"САЩ снощи съобщиха, че президента Доналд Тръмп оттегля страната от ядрения договор с Русия, правителството на Германия изразява съжаление, договорът е важен елемент в контрола върху въоръженията и по-специално, той служи на европейските интереси", коментира представителят на кабинета на министрите на Германия Улрике Демер.

Последиците от американското решение тепърва ще бъдат обсъдени от всички партньори в НАТО, обясни тя. 

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

Русия плаши с ответни мерки, дори военни, ако САЩ все така не спазват договорите

След като САЩ напускат договора за ядрените сили

От края на миналата година Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов. Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия.

На редовно заседание на Комисията за контрол на изпълнението на Договора за премахване на ракети на къси и средни разстояния, Руската делегация и САЩ обещават да продължат да работят с цел "запазване и укрепване" на договора. В същото време обаче руският президент Путин коментира, че САЩ вече са напуснали договора.

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов

Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия