Западни медии оценяват като заплаха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да извади страната от важен ядрен договор с Русия.

Европейски медии считат, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег ще разруши и малкото доверие между Москва и Вашингтон. В същото време британски медии съобщават, че разузнаването на САЩ е установилo нарушения на договора от страна на Русия още преди 10 г.

Кремъл: Ако Тръмп изгради нови ядрени оръжия, ние ще го последваме
Обновена

Кремъл: Ако Тръмп изгради нови ядрени оръжия, ние ще го последваме

Русия никога няма да извърши превантивен ядрен удар

При подписването на договора американците са използвали подхода "доверявай се, но проверявай". "Това беше необходимо, защото през последните 4 десетилетия нито една от страните не се доверяваше на другата, и има причина за това. Изглежда, че сме се върнали", пише Independent.

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Горбачов недоумява от липсата на ум с оттеглянето на Тръмп от ядрения договор

Изключително странно се подкопават усилията на самите САЩ в лицето на Рейгън

Изданието отбелязва, че сега проблемът с договора е в това, че има много малко доверие между страните. Журналистите допълват, че Тръмп изглежда иска да възобнови Студената война, спечелена и прекратена от президента Роналд Рейгън преди 30 г. В същото време, според журналистите, САЩ не трябва да прекратяват изпълнението на договора, а да настояват за международни инспекции и постепенно увеличаване на заплахите към Русия.

Според швейцарския всекидневник Tages-Anzeiger изявлението на Тръмп за разтрогване на ядрения договор с Русия води до заплаха от нова надпревара във въоръжаването. Изданието пише, че има опасност от връщане на Студената война и нова спирала на въоръжена надпревара с най-унищожителните оръжия в историята на човечеството, след като Вашингтон многократно обяви, че обмисля увеличаване и модернизиране на ядрения арсенал. Tages-Anzeiger подчертава, че за втори път Тръмп действа против интересите на Европа в сферата на сигурността след изтеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Тръмп изтегля САЩ от ключов договор с Русия

Не се разкриват подробности

В същото време The Times пише, че преди десет години американското разузнаване е заподозряло, че Москва нарушава договора с разработването на крилати ракети с наземно базиране, които са въоръжени с ядрени бойни глави. Става въпрос за "Новатор 9М729", която е изработена на основата на "9М728 Искандер-М" и "Калибр-НК". Журналистите смятат, че ще е трудно САЩ да убедят европейските си съюзници от НАТО да се върнат във времето преди подписването на договора през 1987 г., тъй като ръководителите на правителства се опасяват от нова въоръжена надпревара.