Началникът на щаба на военноморския флот на САЩ адмирал Джон Ричардсън обясни, че страната му и Китай "ще се срещат все повече и повече в открито море", съобщава "Ройтерс".

Китайският кораб стигна на метри от USS Decatur по време на плаване за "свобода на корабоплаването" в края на септември, обясни вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

Мисията на САЩ е последният опит да се противопостави на това, което Вашингтон вижда като усилията на Пекин да ограничи свободата на корабоплаването в стратегическите води, където оперират китайски, японски и някои южноазиатски военноморски сили.

Връзките на Китай с руския флот трябва да се наблюдават "с интерес", докато се увеличават, обясни Ричардсън на събитие, организирано съвместно с посолството на САЩ в Джакарта.

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Кога започва войната между САЩ и Китай?

Според руснаците между двете страни назрява голяма война

Припомняме, бившият американски военен министър Аштън Картър призовава Съединените щати да укрепят военните си партньорства в Азия, за да се противопоставят на онова, което той описва като изолационен и конфронтационен подход на Китай в региона и по света, съобщава South China Morning Post.

"В Тайванския пролив, на Корейския полуостров, в киберпространството, в световната търговия - почти на всяка една крачка китайските лидери са избрали изолация вместо интеграция и конфронтация срещу приобщаването", пише Картър в доклад на Центъра за наука и международни отношения в Белфер в училище "Харвард Кенеди".

"Трябва да продължим да инвестираме в иновативните системи и идеи, необходими за противодействие на военните способности на Китай. Трябва да разполагаме с качеството и количеството на силите, необходими за предотвратяване на китайската агресия, ако можем и да й противодействаме, ако трябва", пише той в доклада, който разглежда стратегията на САЩ в Азия.

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

Бившият военен министър на САЩ иска силно противодействие на китайската агресия

САЩ трябва да продължат да работят с азиатските си съюзници