Системата за военна логистика на САЩ, предназначена за прехвърляне на личния състав и военната техника, а също за логистична поддръжка на тези подразделения, в значителна степен е остаряла и не е подготвена за военни конфликти с потенциални противници като Русия и Китай.

Това съобщава The Washington Free Beacon, позовавайки се на експертен доклад на Пентагона, предаде ТАСС.

Задачата на документа е да направи оценка на последствията върху съществуващите логистични системи на Министерството на отбраната на САЩ и възникващите заплахи, особено заплахите на високо ниво от държави като Русия и Китай.

Специалистите на Пентагона констатират, че от края на Студената война САЩ не са се изправяли пред противници, които могат да нанесат катастрофални поражения върху логистичната система, а също така при разгръщането на личния състав и военната техника. Като резултат логистиката е пренебрегвана и страда от липса на финансиране в сравнение с други приоритетни сфери на военното министерство. В същото време способността на стратегическите съперници да заплашват логистичната система се увеличава, допълват експертите.

Предупреждава се, че без устойчивост и способност за предотвратяване на удари върху логистичната система, способността на САЩ за сдържане ще бъде намалена, а възможността на американските военни да действат на глобално ниво ще бъде поставена под риск.