Руското военно министерство показа крилатата ракета 9М729 (натовското ѝ обозначение е SSC-8), за която САЩ заявиха, че е причина за тяхното изтегляне от Договора за ликвидирането на ракетите със среден обсег (INF).

Това се случва за първи път, като ракетата е била представена пред чуждестранни военни аташета.

Руските медии съобщават обаче, цитирайки неназован източник, че американски представители не са присъствали на срещата. Нито руското военно министерство, нито Вашингтон са потвърдили тази информация.

Русия подозира САЩ, че тестват ракети, забранени от договора от 1987-а

Русия подозира САЩ, че тестват ракети, забранени от договора от 1987-а

Под прикритието на учения за противоракетна отбрана

САЩ наскоро обявиха, че ще започнат процеса по оттегляне от договора за ракетите на 2 февруари, като причина за това посочиха, че Русия не спазва договора. По-специално американската страна настоя Москва да унищожи всички крилати ракети SSC-8, твърдейки, че те нарушават договора.

По време на представянето на ракетата, руското военно ведомство също така е разкрило нейните спецификации, които предизвикаха толкова голяма тревога в САЩ, тъй като Вашингтон твърди, че Москва е тествала 9М729 в обсег, който е в нарушение на договора.

Ракетата има минимален стрелкови обхват от 50 км, същия като нейния предшественик 9М728, и максимален обхват от 480 км, което е 10 км по-малко от обхвата на 9М728 и което не нарушава договора за ракетите от 1987 г.

"Разстоянието беше потвърдено по време на стратегически учения през 2017 г.", посочи началникът на руските артилерийски войски Михаил Матвеевски.

Руското военно министерство също така е показало установката "Искандер-М", модифицирана да изстрелва 4 ракети 9М729, вместо две 9М728 при предишната си модификация. Руските военни бяха принудени да модернизират установката, тъй като 9М729 е с 53 см по-дълга от своята предшественичка.

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ напускат ядрения договор с Русия от 2 февруари

САЩ не виждат Русия да изпълнява задълженията си по договора.

САЩ твърдят, че Русия е нарушила договора от 1987 г., като е тествала ракетата 9М729 в обхват, забранен от споразумението. Вашингтон обяви, че ще започне процеса по оттегляне от договора на 2 февруари, изтъквайки, че Москва не е предоставила доказателства, че е спряла предполагаемите нарушения.

Договорът за ракетите беше подписан между САЩ и СССР, като предвижда унищожаване на всички балистични и крилати ракети с обсег между 500 и 5000 км.