Външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

Изказването му е пряко провокирано от излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег, след като обявиха, че Русия не изпълнява задълженията си.

"Разоръжаването трябва да се разпростре в международен план. Това касае не само САЩ и Русия, но и такива страни като Китай. Разработени са много нови системи, за които няма почти никакви международни правила. На нас са ни нужни нови правила за новите технологии", заяви Хайко Маас.

Като първа стъпка в тази посока Германия има намерение да проведе конференция през март месец тази година, която да е посветена на контрола над въоръжението. В центъра на вниманието на конференцията трябва да бъдат новите военни технологии.

"Нужно е да гледаме напред, в бъдещето. В противен случай научната фантастика ще се превърне в смъртоносна реалност", заявява министър Маас.

Хайко Маас: Не е достатъчно Русия да покаже ракетата, нужна е повече прозрачност

Хайко Маас: Не е достатъчно Русия да покаже ракетата, нужна е повече прозрачност

При срещата си с Майк Помпео…

САЩ излизат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като днес изтича срокът, който те дадоха на Русия, за да се вмести отново в задълженията по него, подписани през историческата 1987 година от Рейгън и Горбачов. Щатите имат намерение да излязат окончателно от договора след шест месеца.

Припомняме, че и канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване. Тя направи това изявление по време на среща с арменския премиер Никъл Пачинян в Берлин. Германският канцлер обаче настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация.

Външният министър Хайко Маас (СДП) също обвини Русия за неуспеха на Договора. "Москва е разработила и тествала ядрена ракета със среден обсег, която нарушава споразумението", припомня думите му Die Welt.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на INF забранява ракети с наземни бази и крилати ракети с обхват между 500 и 5500 километра, които могат да носят ядрени бойни глави. Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилата си ракета 9М729.

Москва отрича обвиненията и държи на това, че Русия стриктно спазва изискванията на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Тя допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях не са били американски представители.

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Русия имала последна възможност

Вчера американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия.

От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.