България силно подкрепя Северна Македония да бъде съюзник в НАТО. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с македонския си колега Никола Димитров.

Със 100% се е увеличил интересът на българския бизнес към инвестиции в югозападната ни съседка. Ако има добра инфраструктура, този интерес ще скочи на 200%, е очакването на външния министър.

Захариева пожела на македонците през декември да са членове на Алианса.

Никола Димитров: Няма как българи и македонци да са близки без взаимна почит
Обновена

Никола Димитров: Няма как българи и македонци да са близки без взаимна почит

Македонците не изгубили идентичността си, чакайки за ЕС и НАТО

Направихме огромен скок, отчете първият ни дипломат за сближаването между двете държави.

Трябва да изпълняваме договора си, да сме критични към езика на омразата и от двете страни, настоя Захариева.

Първият ни дипломат не пропусна да припомни, че опозицията е отсъствала от българския законодателен орган при ратификацията на договора за влизането на югозападната ни съседка в НАТО. Подписването е само началото подчерта Захариева.

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

НАТО притиска Гърция и Македония да ратифицират договора за името до 15 февруари

Очакванията са македонският парламент да ратифицира сделката по-рано от предвиденото

Тя очаква Северна Македония скоро да бъде част и от ЕС. Трябва да поправим историческата несправедливост на лошата инфраструктура между двете страни, пожела външният министър. Тя иска отношенията ни да са такива, че и най-лошата буря да не повлияе на приятелството ни.

Никола Димитров изтъкна, че страната му чака 25 години своя път към НАТО. Той отчете, че сме дали сила на Северна Македония да си реши проблемите. Твърдо сме решени да успеем, подчерта Димитров. Външният министър на Северна Македония иска да се поправи грешката на влошените отношения между двете държави, белязали сътрудничеството в годините назад.

Двамата със Захариева са обсъдили ситуацията в региона. Много мъдрост щяла да е нужна политиците от двете страни да не се нападат едни други. Имаме и обща история, която свързва двете държави, призна Никола Димитров.

Амбицията на двете страни е да сме истински близки, стана ясно още от коментара му. Екатерина Захариева смята, че анексиране на договора за добросъседство със Северна Македония няма да се наложи, както предлага "Атака". Важното е да учим децата си на истината, убедена е тя.

Никола Димитров каза, че в страната му внимателно следят дебатите тук. Няма как да сэздавате приятелство със закани, отсече външният министър на Северна Македония и допълни, че имаме автентичен интерес да сме много близки с България.

Трябва визия и мъдрост за това кой е истинският път към приятелството, каза Димитров.