Има разлика в това строиш и в това да инвестираш в даден проект. Разликата е в отговорността, стана ясно от думите на председателя на Българския енергиен форум Иван Хиновски пред bTV.

Повод за думите му е информацията, че "Росатом" е готова наравно с други претенденти да участва в конкурса за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове.

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

Светослав Малинов: АЕЦ "Белене" е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?

"АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, но може да откраднат пари, предупреждава евродепутатът

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене". За тях той е стратегически важен, защото е нов проект в еврозоната. Има разлика обаче дали искаш да строиш, или да инвестираш в даден проект. Те дават заем на България, не носят никаква отговорност за експлоатацията по-нататък", каза Хиновски.

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България

Визитата на руския премиер е по покана на Бойко Борисов

Припомняме, днес се очаква да започне официалната визита на руския премиер Дмитрий Медведев, по време на която може да бъде предложен експортен кредит за АЕЦ "Белене".

"Проектът влиза в една задънена улица, в която очевидно нито един инвеститор няма да започне проекта без държавна гаранция. Ще се окаже, че единствената възможност е проектът да бъде държавен", каза Иван Хиновски.

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Петкова пред посланиците от ЕС: Без Росатом в АЕЦ "Белене" не може

Процедурата за "Белене" да започне до края на февруари, иска правителството

Очаква се по време на визитата на Медведев да бъде обсъдена и темата за "Турски поток".
"Смятам, че ще бъдат обсъждани отделните участници в търга за изграждането на българския участък. Ще се получи благословията на Русия кой да бъде избран. Този проект под сянката на "Газпром", допълни Хиновски.