Бившият военен министър Бойко Ноев определи като деградация в двустранните отношения посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България на 4 март по повод националния празник на България.

Пред bTV дипломатът Ноев отбеляза, че обикновено президентът Владимир Путин представлява Русия. Не си спомням Медведев да е ходил някъде на важно посещение.

"Постът на премиера в Русия далеч не е толкова важен, колкото на президента и Русия изпраща послание - ето това сте вие за нас, това ниво заслужавате, вие не заслужавате нивото на нашия президент", обясни Бойко Ноев.

"Медведев ще носи важни послания - за Турски поток, решението е че ще има тръба през България, защото това е интересът на Русия. Има и още нещо важно за посещението на Медведев - повече от месец стои един много важен въпрос в двустранните отношения. Това е отравянето на български граждани с химическа отрова", каза бившият министър на отбраната, който бе представител на България в НАТО.

Според него България не трябва да оставя този въпрос да виси, и да петни българо - руските отношения.

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Тодор Тагарев: България не трябва да балансира между Русия и НАТО

Нужни са алтернативни източници за гарантиране на енергийната си сигурност

"Това не е изгодно нито за нас, нито за руското ръководство. Аз призовавам премиера и президента да поставят въпроса на Медведев, да поискаме съдействие от руските власти, да поискаме официално проблемът да се изясни, за да не позволяваме и на други хора да влошават нашите двустранни отношения", категоричен беше Ноев.

За посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в страната, Ноев заяви, че той е тук, за да тестват волята на България дали ще изиграе своята роля в Черноморския регион, предвид напрежението, което съществува е него.

Припомняме, основната фраза, с която ще бъде запомнен Столтенберг е от това си посещение в София, е че трябва да сме готови за руски ракети навсякъде.

По думите на генсека на НАТО, ако сега има напрежение, то е породено от анексирането на Крим от Русия. Може би Черно море ще се милитаризира още малко, прогнозира Ноев.

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

Любомир Кючуков се пита какво е продължението на изказването на Столтенберг

България трябва да формулира и аргументира свои позиции в рамките на НАТО

Ноев коментира и поведението на президента Румен Радев с думите, че държавният глава сам си навлича бели с някои свои неудачни публични изказвания и поведение. Отдавам го на липсата на държавнически опит - не може той да отива на среща на държавни глави и да казва, че е отишъл да предотврати някакъв текст в някаква декларация", обясни Ноев в коментар за изказването на Румен Радев преди срещата на държавните глави от групата Б9 в Кошице, Полша.

Държавният глава заяви, че форматът с участието на източноевропейски членки на НАТО вече създава рискове за отделните държави, а в това число - и за българските енергийни проекти. Президентът посочи, че е направил необходимото, проблемните текстове да бъдат извадени от декларацията от срещата.

"Няма такова нещо, тези декларации се подготвят месеци наред, има щабове, текстовете се съгласуват по дипломатически път, няма такова нещо да се събират президенти и всеки да започва да редактира", допълни Бойко Ноев.

Той посочи, че би искал президентът да започне да се държи още по-държавнически и отношенията с Русия да се представят по начин, по който не му навличат образа на проруски политик.