Продажбите за България в Русия все още са в застой. Това посочи за БНР Галин Георгиев - управител на един от основните туроператори, които оперират В Русия.

Близо 25% спад на руските туристи отчитат някои туроператори на базата на ранните записвания. Според Георгиев една от причините за регистрирания отлив е фактът, че от години доходите на руските граждани стагнират. Той посочва и че миналата година предлаганите оферти от турските ни конкуренти са имали както ценово превъзходство, така и такова по отношение на качеството.

Не на последно място според Георгиев е и огромното количество жилища в България, които са собственост на руски граждани и се посещават не само от самите тях, но и от техни семейства, приятели и т.н. По този начин организираният туризъм търпи големи загуби, заключава той.

Все повече туристи от Балканите предпочитат България през зимата

Все повече туристи от Балканите предпочитат България през зимата

102 туроператора са заличени от регистъра

Георгиев изтъква и че самата Русия се стреми да запази туристическия поток вътре в страната, като през последните години е развила значително вътрешния си туризъм.

Той обаче не изключва и възможността при т.нар. оферти в последния момент да бъдат продадени по-големи обеми. През последните години динамиката в бранша стана много висока, тенденциите бързо се променят, така че е трудно да се каже какво ще се случи след няколко месеца, обясни Георгиев.

По негови думи детските ваканции също бележат спад, въпреки че България изпълнява руските критерии за детски туризъм.

Отчитаме ръст от 4,9% на чуждите туристи у нас

Отчитаме ръст от 4,9% на чуждите туристи у нас

Над 8,834 млн. са визитите на чужденците за периода януари-ноември

Иво Богданов - представител на друг голям български туроператор, работещ на руския пазар, твърди, че въпреки конкуренцията между България, Турция и Гърция предлаганите пакети и цени са различни за трите страни. Причината е, че всеки един от трите пазара си има ниша, към която руският турист се насочва.

Той подчерта, че няма драстични оплаквания от руски туристи за предлагания от страната ни продукт. По негови думи оплакванията са свързани най-вече с обслужването.