Русия е заинтересована руските туристи да почиват в България и тази година се предвижда те да са още повече, коментира Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. 

Двамата са разговаряли в рамките международното туристическо изложение "Интурмаркет" в Москва, където България се представя с национален щанд. Ангелкова посочва, че Русия е един от стратегическите туристически пазари за България и през миналата година заема 5-о място в националната класация за брой посещения в нашата страна с близо 558 хил. пътувания. В първия месец на тази година руските туристи у нас са повече от 9,6 хил.

Национален маркетингов център Visit Russia се очаква да бъде открит тази година в България. Идеята за центъра, който ще ускори развитието на туризма между двете страни, е на Ангелкова, допълва българското Министерство на туризма.

Ангелкова отчете над 19 хил. руски туристи през декември и януари

Ангелкова отчете над 19 хил. руски туристи през декември и януари

Експерти на министерството и представители на бизнеса разработват 7 СПА дестинации в цялата страна

Олег Сафонов коментира, че се търсят начини за задълбочаване на сътрудничеството в сектора. Една от възможностите е общи действия в сферата на круизния туризъм, което ще бъде обсъдено на съвместна работна група. Перспективна идея е и създаването и утвърждаването на проект за Черноморска кухня.

България и Федералната агенция по туризъм на Руската федерация имат традиции в партньорството за инициативи подпомагащи развитието на туризма.