"Докато тече водевилът с изборния кодекс, ГЕРБ и БСП съгласувано работят за спешното изграждане на българската част от така наречения "Турски поток". Междувременно президентът Румен Радев публично потвърждава това съглашaтелство. На този фон в България пристига министър-председателят на Русия Медведев, за да финализира с Борисов предателството на българските национални интереси." По този начин обобщава настоящата политическа обстановка Мартин Димитров от "Демократична България".

Според него всички политически сили в парламента са изменили заедно енергийната стратегия на България, за да бъде реализиран руският енергиен проект.

Той изтъква, че цената на газа формира близо 70% от цената на парното, така че високите му цени означават скъпо отопление за гражданите.

Димитров е на мнение, че ползите за Русия са очевидни, а България е изправена пред сериозни рискове. Именно по тази причина според него става въпрос не за "турски", а за "Руски поток".

Подновяват търга за строежа на българския участък от "Турски поток"

Подновяват търга за строежа на българския участък от "Турски поток"

Процедурата беше спряна заради подадена жалба

България трябва да поеме разхода от 3,3 млрд. лева с ДДС, като вероятно сумата ще бъда взета под формата на кредит от държавна фирма, смята Димитров и посочва, че годишните плащания на лихва и главница заедно с разходите за поддръжка са значителни и има риск проектът да бъде на загуба.

Според него е немислимо трасето да бъде изградено до края на годината заради очаквано обжалване на отделни етапи от процедурата.

Българското правителство изглежда на път да се откаже от около 1 млрд. долара неустойки по договора за транзит, които са дължими от Русия през следващите десет години, коментира още Димитров, според когото, ако тези 1 млрд. долара се добавят към разходите, е немислимо "Турски поток" да има положителна нетна настояща стойност.

"Турски поток" блокира достъпа към Европа на неруски газ по Южния газов коридор, убеден е той. Според него проектът няма как да се впише в идеята за газов хъб, защото зависимостта от един единствен източник. Димитров изтъква и че България е единствената страна в ЕС, която продължава да е близо 100% зависима от един източник на газ.

"Турски поток" няма икономическа логика, убедени са от БЗНС

"Турски поток" няма икономическа логика, убедени са от БЗНС

Вървим към руски монопол над българската енергетика, опасяват се те

В заключение той посочва, че Русия търси път да реализира целта си да доставя енергия на Сърбия и Унгария, а България - с парите на собствените си граждани и с цената на икономически риск, се включва да обслужи чужд интерес.

От "Демократична България" са категорични, че "Турски поток" не трябва да се строи, защото засилва зависимостта от един източник, а освен това ще доведе и до финансови загуби. Според тях интересът на страната ни е в най-кратки срокове да бъде изграден интерконектора с Гърция, който ще създаде възможности за внос на конкуренти цени и подобряване на сигурността на доставките.

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия

Путин: "Турски поток" минава през България и Сърбия

ЕС да даде зелена светлина