"Турски поток" обслужва режима в Кремъл и е част от стратегията на Путин в газовата война срещу демократичния свят. Това заявиха от Българския земеделски народен съюз.

От партията са на мнение, че чрез този проект България отново ще се окаже силно зависима от руските доставки.

Вместо диверсификация българските институции ще доизградят руския монопол над българската енергетика, категорични са те.

Румен Петков зове да отстоим интереса си - пряко да доставяме газ за Европа

Румен Петков зове да отстоим интереса си - пряко да доставяме газ за Европа

През територията на страната ни

"Турски поток" няма икономическа логика, смятат от БЗНС и допълват, че с построяването му икономиката ни ще загуби и транзитните такси, които получава за използването на българската газопреносна мрежа, които Русия е задължена да извършва за транзита до 2030 година.

Според тях опитът на България да се включи в руските енергийни проекти не само че няма да доведе до поевтиняваме на газа, но и ще я изключи от инициативите за постигане на общ европейски газов пазар и общо европейско договаряне.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

От БЗНС негодуват, че за пореден път управляващите готвят страната да бъде включена в стратегия на Путин и припомнят "престъпното" стартиране на проекта "Южен поток" от правителството на Орешарски и "безпринципното" съживяване на проекта за АЕЦ "Белене".

Чрез изграждането на тръба от "Турски поток" през наша територия се готви безконтролно източване на 2,2 млрд. лева, убедени са от партията. Освен това те смятат, че България ще понесе и косвени щети.

В петък предстои да бъде обявена обществената поръчка за проектиране, доставка на материали, както и изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната мрежа. Според БЗНС стартирането на този проект на Кремъл ще е стратегическа грешка на българските управляващи. Те подчертават, че подготвяното набързо предколедно решение на правителството поставя в опасност и националната сигурност на България.

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Депутати доволни, че "Турски поток" не ни подминава

Голямата заплаха, че ще бъдем заобиколени, не се случи

След оръжейната ни зависимост сега се изгражда и стратегическа енергийна и икономическа подчиненост към Русия, недоволстват те и напомнят, че БЗНС винаги се е противопоставял на политиката на заиграване с великите сили, които се опитват да подронят международния ред.

Според тях винаги когато позицията на партията е била пренебрегвана, се е стигало до национални катастрофи.

От БЗНС напомнят, че Европейският съюз и НАТО приемат проекта "Турски поток" като враждебен за интересите на демократичната общност. Те обаче смятат, че санкциите, които Европейската комисия ще наложи на страната ни, бледнеят пред друг, по-сериозен проблем.

Оцеляването на България като свободна и демократична държава е поставено на карта, опасяват се те и уверяват, че ще направят всичко възможно държавата да не поеме по този пагубен курс.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас