Председателят на АБВ Румен Петков настоя, че България трябва да отстои собствения си интерес - пряка доставка на газ за Европа през територията на страната ни.

Той подчерта пред Нова телевизия, че това било в интерес не само за държавата ни, но и в интерес и на страните членки на ЕС, и на наши съседни държави, както сочели и разговори по темата на АБВ с посланици на тези страни.

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"
Обновена

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

Втората лъжа на Борисов - че българите няма да плащат глобата на БЕХ

"Сега диверсификацията се свежда до това да вземаме руска газ от Турция. Както сами разбирате, това е обидно за нашата държава с такава история, свързана с гарантиране на газовата сигурност на Европа, да бъде опосредствена доставката. Преди време се правеха внушения, че "Турски поток" няма да се състои, че се спекулира от страна и на Русия, и на Турция - днес "Турски поток" е факт", коментира лидерът на АБВ.

Петков беше категоричен, че диверсификация на газовите доставки е необходима, но е необходимо също да се прецизира цената и пазарните условия. "Ние от АБВ сме го казали ясно - диверсификацията е нещо задължително, незаобиколимо като подход на държавата, но при пазарно съревнование и при гарантирана най-ниска цена за България", посочи той.

БЕХ не приема заключенията на ЕК - монопол не е имало

БЕХ не приема заключенията на ЕК - монопол не е имало

Евергийният холдинг вероятно ще обжалва

Относно АЕЦ "Белене" Румен Петков коментира, че страната ни вече има конкретно предложение от чуждестранен инвеститор, както и че не е необходимо България да се ангажира с гаранции за изкупуването на тока от нея, предвид трагичния резултат, след като подобен договор е сключен по време на продажбата на ТЕЦ "Марица - Изток" 1 и 3 на американски компании. Той посочи, че тази енергия от двата ТЕЦ-а е изключително скъпа и няма общо с принципа на диверсификация.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

Петков определи аргументите против АЕЦ "Белене", свързани с ядрена безопасност и с опасенията от сеизмично рисков терен на централата, като спекулация и лъжа. Той цитира становище на Агенцията за ядрено регулиране, в което е записано, че е издадено разрешение за избор на площадка, заповед за одобряване на площадка за АЕЦ "Белене" и разрешение за извършване на проектиране за ядрената централа, които са валидни и при възобновяване на проекта.

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Национално предателство би било приватизацията на "Булгартрансгаз"

В заключение, Румен Петков заяви, че следването на националния ни интерес ще даде възможност да съхраним бъдещето си като ядрена нация, да запазим обществено поносима цена на електроенергията за българите, както и да съхраним позициите си на енергийния пазар на Европа. Всичко останало било омраза към собствените ни граждани и икономика и било в противовес с принципите, гарантиращи националната сигурност на България.