Глобата, наложена от Европейската комисия на БЕХ в размер на 77 милиона евро, няма да бъде платена от гражданите, а от печалбата на дружествата.

Това увери министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред журналисти в рамките на участието си във форума ЕС - Африка във Виена.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

Премиерът Борисов изтъкна, че преговори са се водили три години, като първоначалната сума е била 300 млн. евро, която в последствие е намалена на 77 млн. "Това беше минималната сума, която договорихме, всичко останало беше приватизация на газопреносната система", заяви министър-председателят.

По думите му би било предателство, ако газопреносната система не е собственост на българските граждани и на държавата. Той призова журналистите да си представят какви биха били заглавията и какво щеше да се говори, ако преди две години негово правителство е взело решение за приватизация на газопреносната система.

"А представете си нашето правителство да беше приватизирало тръбите?"

Той припомни как, когато са поискали от парламента одобрение на една такава идея, депутатите са отказали със 100% мнозинство приватизация.

"В тези конкурси да дойдат компании от цял свят... И заглавията какви щяха да бъдат при нашето усещане за собственост на газопреносната система. По думите на Борисов то е друго и различно от това в Европа.

На въпрос има ли друг вариант освен приватизация, премиерът бе категоричен: "Няма друг вариант."

Отворена е вратата за дела срещу "Булгартрансгаз"

Отворена е вратата за дела срещу "Булгартрансгаз"

Според експерти не е нужна приватизация, за да се спре монополното положение

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че България ще поиска допълнителни средства от Европейската комисия, за да продължи да охранява успешно външната граница на ЕС. "Искаме още по-добре да се справяме през следващите години", допълни министър-председателят във Виена.
Сумата, което страната ни ще поиска е 80 милиона евро, посочи Борисов и уточни, че до този момент сме получили 150 милиона евро.

Припомняме, вчера след като стана ясно, че Европейската комисия ни налага глоба за монополното положение на БЕХ, енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че е готова да понесе отговорност.
Припомняме, че Теменужка Петкова вече веднъж подава оставка като министър в третото правителство на Бойко Борисов - след като стана ясно, че се познава с кандидат купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова.