"Не е нужно да се приватизира "Булгартрансгаз", за да спре злоупотребата с господстващо положение." Това коментираха пред bTV енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Георги Ганев във връзка с вчерашното решение на ЕК да глоби БЕХ със 77 млн.евро заради злоупотреба с господстващо положение.

Според тях това ще улесни всички, които смятат, че са претърпели щети заради ситуацията на газовия пазар в нашата страна.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

Тасев заяви, че през разглеждания период не е имало възможност други играчи да използват тръбите на "Булгартрансгаз" заради условията на договорите с руската страна за доставка на газ.

Според него е трябвало още при присъединяването към ЕС да уведомим Брюксел при какви условия синьото гориво стига до нас.

Ганев посочи, че обжалване е възможно, но така или иначе глобата трябва да се плати.

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

Това разкри енергийният министър Теменужка Петкова

По думите му освен това сега всеки, който реши да води дела срещу България, ще трябва да докаже претърпени вреди, но не и факта на монополно положение на БЕХ.

Тасев изрази мнение, че ситуацията ще се промени коренно с изграждането на газов хъб, когато ще има различни доставчици и конкуренция.

Васко Начев: Очакваме ЕК да ни "суровака" и по делото срещу БЕХ

Васко Начев: Очакваме ЕК да ни "суровака" и по делото срещу БЕХ

Ако с един играч смятаме да градим газов хъб, значи някой не познава нещата

Според него няма риск "Турски поток" да ни заобиколи, защото трасето през Гърция е икономически нецелесъобразно, а има проблеми и в Македония и Италия.