Решението по газовото дело на Европейската комисия срещу България се очаква да излезе до края на годината, съобщи пред БНР анализаторът Васко Начев от Атлантическия съвет.

Наказателната процедура беше образувана заради жалба на "Овергаз" от 2011 г. Разследването започна две години по-късно. Според Начев решението ще бъде "като коледен подарък с негативни окраски за България" и вероятно сумата ще е около 330 милиона евро.

Припомняме, делото на Европейската комисия (ЕК) срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) е за възможна злоупотреба с господстващо положение на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

"Има пряко отговорни за това, че България ще бъде осъдена със сума, по-голяма от 70 милиона евро, която министър Петкова обяви в изслушване в Народното събрание. Тогава казаха, че не трябва да влизаме в извънсъдебно споразумение, където договорката беше да платим 70 милиона евро наказание, а да защитаваме националния интерес. Така го защитаваме националния интерес, че сега има вероятност да платим не 70, а 330 милиона", каза Начев.

Парламентът задължи министър Петкова да не признава вина по делото срещу БЕХ

Парламентът задължи министър Петкова да не признава вина по делото срещу БЕХ

Страната ни има ходове и да не допусне излишни разходи

Той е категоричен, че осъдителното решение със сигурност ще бъде повече от 70 милиона. Не знам някой да е предложил извънсъдебно споразумение и то да е с по-тежък ефект, отколкото влизайки в съдебен спор и решение на съда. Няма такъв вариант.

"Тука е добре да бъде казано, че "Газпром" също влезе в извънсъдебно споразумение с ЕК, а не предпочетете съда, защото си дава сметка, че там наказанието със сигурност ще бъде по-високо", припомни анализаторът.

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

ЕК може да ни глоби с €330 млн. по газовото дело

Това разкри енергийният министър Теменужка Петкова

Действията на правителство, парламент и "Булгартрансгаз" обаче заплашват дори след плащането на глобата ситуацията да остане непроменена, предупреди Начев.

При сегашните действия от страна на правителството, парламент и "Булгартрансгаз", ще се случи така, че ние да имаме един единствен участник който транзитира газ през България и той е запазил 100% капацитета от възможности, смята анализаторът.

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Становището на Комисията е, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС

"Ако с един играч на пазара, пък било той в Газпромекспорт, правителството смята, че може да изгради газоразпределителен център или хъб "Балкан", значи някой дълбоко не познава нещата или по-скоро тенденциозно се опитва да представи по-различно нещата", заяви Начев.

Според него на хартия ние чакаме (енергоносители - б.р.) от много места. Очакванията са ни огромни, обещанията - също, но реално, ако погледне човек, какви са възможностите като трасета веднага става ясно, че такива опции просто не съществуват.

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

За обща доставна цена на газа за ЕС от "Газпром" настоява АИКБ

Индустриалците настояват България да подкрепи ЕК за задължителност на петте ангажимента, поети от "Газпром"

Интерконекторът с Гърция няма директен достъп до транзитната газопреносна система. Автоматически трябва да забравим вариант, в който някой ще иска да пренася газ, да го продаде веднъж на България и, след това, да го купи от България, за да го изнесе, обясни Начев.

Дори и да направят такава връзка, най-вероятно те ще обещаят от "Булгартрансгаз", при положение че имаш резервиран 100% капацитет от "Газпромекспорт", как тогава да стане този пренос на газ", запита реторично Васко Начев.

Припомняме, ден по-рано от ЕС приеха мобилния пакет "Макрон", според който шофьорите на тирове трябва да се прибират на всяка четвърта седмица, а камионът и товарът да остават на място. Според българските превозвачи подобни правила нямат икономическа логика.