Максималният размер на глобата по делото Европейската комисия срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг може да бъде 330 милиона евро.

Това разкри пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Европейската комисия заведе газово дело срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) заради това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната.

Наказателната процедура започна след жалба на "Овергаз" от 2011 г. Компанията се оплака, че й е отказан достъп до газопреносната мрежа. Две години по-късно започна и разследването. През 2015 г. Европейската комисия формулира подозренията си за нарушение. Оттогава текат преговори между Брюксел и София.

Петкова съобщи, че не са успели да достигнат до споразумение с ЕС и сега вариантът е забранително решение, което съдържа размер на глобата, определена от ЕК.

Тази глоба може да достигне до 10% от оборота на Българския енергиен холдинг. Максималният размер на глобата би могъл да бъде 330 милиона евро, каза министърът.

Петкова съобщи, че това нарушение е започнало от 2007 г. и е продължило до 2014 г.

По казуса за АЕЦ "Белене" министърът заяви, че окончателно решение по въпроса с централата трябва да бъде взето от българския парламент, като управляващите имат готовност въпросът да бъде разгледан максимално бързо.

Петкова очаква доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

Петкова очаква доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

БАН предвижда през 2035 да има дефицит на мощности

Министърът коментира и доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Теменужка Петкова поясни, че са искали да разберат дали има нужда от нова мощност в страната и в региона и дали е удачно да се реализира проектът.

БАН категорично каза, че след 2030 година не само в България, но и в целия регион ще има дефицит на мощности, припомни тя.

Първанов поздрави правителството, че пита БАН за АЕЦ "Белене"

Първанов поздрави правителството, че пита БАН за АЕЦ "Белене"

Големият енергиен шлем стана турски шлем, Ердоган го взе