Президентът Георги Първанов, коментира пред БТВ срещите в Македония, българската и македонската църкви, енергетиката и АЕЦ Белене. Това за Струмица е симпатично, но коридор номер 8 е важен, това ще даде бум на взаимоотношенията, културата, обясни Първанов.

Историята не бива да бъде забравяна, но тя не трябва да пречи на политиците да си вършат работата. Не са и толкова важни тези 9 споразумения които са постигнати, по-важно е че-двамата премиери се събират и решават проблемите и си говорят и това създава друг климат и хората го виждат и усещат, коментира Първанов. 

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Виждам, че ме разбирате добре, което е отговор на всичко останало, каза с усмивка премиерът

Георги Първанов се е виждал по 15 пъти на година с Борис Трайковски, били и семейни приятели. И други македонски политици са имали добри отношения с България. На въпрос дали се страхува България да е по-активна към Македония и по-топли ли са отношенията на Македония със Сърбия, Първанов подчерта, че не бива да ревнуваме, а да си вършим нашите си неща.

Георги Първанов не смята, че Борисов и Заев са приключили с македонизма, но според него просто е извадено жилото, което също е важно. Важно е че двамата премиери доказват че сме близки. По отношение въпроса българската патриаршия да бъде майка на македонската, Първанов симпатизира на идеята, но това за него са си отношения между църкви и са си работи на Светия синод, там има достатъчно родолюбиви българи, посочи той.

Президент и патриарх обсъдиха искането на Македонската църква да бъде призната от БПЦ

Президент и патриарх обсъдиха искането на Македонската църква да бъде призната от БПЦ

Автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с поместните православни църкви

Как тълкува Първанов доклада на БАН и ще го бъде ли АЕЦ "Белене", президентът имал идея да е общобалкански проект, да се осигурят пазари около нас. Докладът на БАН той определя като респектираща разработка и поздравява българското правителство, че са потърсили учените за становище.

Важното на доклада е че е доказал необходимостта за ядрена енергетика, смятат той и АБВ. Дразни се когато вижда хора, които не са се отъркали в науката, дават определения, а БАН са си свършили работата според Първанов.

Той е за вариант със сериозно държавно участие, който може да се измерва със направеното до момента, площадката, закупените части. Ядрената електроенергия е най-евтината в енергийния микс обясни Първанов и пита къде в света има губеща атомна централа или къде другаде има частна централа.

БАН дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“

БАН дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“

Но ако бъдат постигнати параметрите и от финансовите анализи

Ако не сме ние, ето турците си пускат централата след няколко години, пазар има, той е тук, отчете президента. Големият енергиен шлем стана турски шлем, Ердоган го взе. Можем да се включим само в потока и мача и частично да възстановим това. Ако беше станало преди, то България щеше да е енергиен център на балканите (наречете го хъб), сега вече не, допълни той.

За приватизацията, Георги Първанов отчете, че е проведена е калпаво, държавата не е спечелила почти нищо. Да се създаде комисия като тази за досиетата, предлага той.

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

Предлагат промяна в Конституцията