От ГЕРБ правят допълнение в Конституцията заради отпадане на давността при престъпления, свързани с приватизацията. Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст:

"Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г."

Това стана ясно от думите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов по време на представянето на резултатите от работата на правния екип по отношение на премахване на давността на престъпленията по време на приватизацията в централата на партията. Той уточни, че са били обсъдени повече от 5 варианта как да бъде направено това.

За начална година е приета 1992 г., защото тогава е приет първият приватизационен закон.

Кирилов отбеляза, че днес има около 20 държавни дружества, които са в забранителния списък за приватизация.

Кирилов обясни и че имало много производства, погасени по давност, и това облекчава много виновните лица. С промяната ще има възможност да се довършат започнати разследвания. С изменението няма да се завеждат нови наказателни дела.

По думите на Кирилов при взимане на решението е изследвано и Решение 12 на Конституционния съд.

"Смятаме, че изменението, което предлагаме, ще постигне най-стабилния и конституционно съобразен резултат във връзка с предишни опит", добави той.

Според експерт има основните пропуски в закона за приватизацията, приет през 1992 г. Такъв пропуск са многото органи, които сключват и контролират сделките.

Друг пропуск е създаване на преференции за Работническо-мениджърските дружества (РМД). Те са имали възможност не при равен старт с другите участници да изплащат задълженията по сделките, като изплащат 10% кеш при сключване на сделките, а останалите с други финансови инструменти.

В списъка на лицата, които учредяват РМД, но няма срок кога могат да участват в приватизацията. Тук знакова е сделката с "Кремиковци", като 1998 е искано да се приватизира дружеството, отказано е, но година по-късно МС одобрява сделка с дружеството "Дару Металс" с оборот 2 млн. долара. Малко по- късно държавата погасява задълженията на "Кремиковци" в размер на 183 млн.лв. на частното дружество с пари на данъкоплатците, разказа още експертът.

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Симеонов сезира Цацаров за приватизацията на Български морски флот

Решението от Арбитражния съд е незаконно, обслужва частните интереси и създава рискове за националната сигурност

1,280 млрд. лева до 2001 г. държавата разплаща задълженията, като е получила 1 долар по сделката.

Десислава Атанасова отбеляза, че ще предложат на всички парламентарни групи промяната, в това число и на Корнелия Нинова, която по онова време е била действащ приватизатор.

През 1997 г тя е визирана като нов член на съвета на директорите на "Техно импорт-експорт", и като член на съвета на директорите на дружеството на "Техноимпекс", като сменя там Спас Панчев, сега депутат от БСП.

Атанасова припомни, че според декларацията на лидера на БСП пред Сметната палата тя притежава над 65 000 лева от продажба на акции в "Техноимпекс".

Дали БСП ще се пребори със съвестта на собствения си лидер и ще подкрепи ГЕРБ в това начинание, запита депутатът от ГЕРБ. Очакваме златния пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписите за промени в Конституцията, категорична беше Атанасова.

От ГЕРБ очакват предложението им да бъде подкрепено от ДПС, Обединените патриоти и партия "Воля".

Промените ще бъдат внесени веднага след политическите консултации на ГЕРБ с другите групи. Необходими са подписите и подкрепата на ¼ от народните представители. Ще се търси максимална подкрепа. Ако БСП не ги подкрепи, ще се търси подкрепа на 2/3 от народните представители.