Вицепремиерът Валери Симеонов внася сигнал до Главния прокурор за незаконосъобразност на решението на Арбитражния съд към БТПП по делото за промяна на приватизационния договор на Български морски флот.

Според него, решението на Арбитражния съд се базира върху неправилно тълкуване и приложение на чл. 307 от Търговския закон, отнасящ се до стопанската непоносимост, който е неприложим за приватизационните договори. Освен това, Арбитражният съд вземал предвид неверни експертизи, въз основа на които се правят заключения за приложението на чл. 307 от Търговския закон.

Като следствие, Арбитражният съд излиза с незаконно решение да се промени приватизационния договор за Български морски флот, както и да се приеме за допустимо и необходимо скрапирането на значителна част от корабите в БМФ.

Според вицепремиера Симеонов, взетото решение от Арбитражния съд е не просто незаконно и обслужващо частните интереси на приватизаторите на БМФ, но и създава рискове за националната сигурност.

Сигналът ще бъде внесен в 13 ч. в деловодството на Върховната касационна прокуратура. След внасянето вицепремиерът ще направи изявление за медиите.

Припомняме, че в началото на юли стана ясно, чв правителството "Борисов-3" е осигурило 2,4 млн. лева. Те са необходими за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение от 30 март 2017 г. на Арбитражния съд при БТПП.

МС отпусна 2,4 млн. лева за обжалване решение срещу Агенцията за приватизацията

МС отпусна 2,4 млн. лева за обжалване решение срещу Агенцията за приватизацията

Предложението е на икономическия министър Емил Караниколов

"Горд съм, че в годините на най-тежката криза в морската индустрия, успяхме да спасим от фалит БМФ. Украинският, румънският и други големи флотове фалираха, а ние ще празнуваме 125-годишнина с една модерна и обновена флотилия", написа на 5 юли в профила си във "Фейсбук" собственикът Кирил Домусчиев.

Повод за коментара му станаха обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че компанията му не изпълнява условията в приватизационния договор за "Български морски флот".

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

В най-тежката криза спасихме от фалит БМФ, горд Домусчиев

След обвиненията, че не изпълнява приватизационния договор

Припомняме, Караниколов заяви, че договорът за приватизация продължава да има контрол. По думите му той ще изтече 2018 г., такъв е договорът, че чак на 10-та година трябва да се отчете контролът. Емил Караниколов бе категоричен, че няма основания за разваляне на договора. Министърът на икономиката обясни, че единственото забавяне по изпълнението на договора е за работната сила, за което се плащат неустойки. "Нямам основание за прекратяване на договора, тъй като за прекратяването на договора трябва да има пълно неизпълнение", констатира още министър Караниколов.

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

2-та млн. лв. за арбитражно решение за БМФ защитават държавният интерес

А за Валери Симеонов е опасна практика да се обжалва всяка приватизационна сделка