Патриарх Неофит запозна държавния глава Румен Радев с внесеното в Канцеларията на Светия Синод писмо от Македонската православна църква. В него се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ "с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ".
Това стана по време на среща между президента Румен Радев и Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, съобщиха от администрацията на президента.

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

Духовният водач на България увери държавния глава в добрата воля от страна на Българската патриаршия да се търсят пътища за благополучното разрешаване на искането на Македонската православна църква. Този въпрос предстои да бъде разгледан на заседание на Светия Синод на БПЦ. Темата за автокефалността на Македонската православна църква ще бъде обсъдена и с останалите поместни православни църкви.

Светият синод разглежда молбата на Македонската църква в понеделник

Светият синод разглежда молбата на Македонската църква в понеделник

Ако признаем Охридската архиепископия за самостоятелна, тя ще обяви Българската православна църква за Църква-майка

Общата позиция на президента и на патриарха е, че българската държава и Българската православна църква са единни в желанието си за развитието и задълбочаването на отношенията между България и Република Македония. Срещата между президента Румен Радев и на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе по инициатива на президента.

По време на разговора беше подчертано важното значение на подписания двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Борисов пита в Струмица какво по-важно от това да се разбираме

Виждам, че ме разбирате добре, което е отговор на всичко останало, каза с усмивка премиерът

Той укрепва взаимното доверие, насърчава развитието на двустранните отношения и представлява положителна стъпка в процеса на европейска интеграция на Република Македония. Отбелязана бе и духовната родственост на България и Република Македония.