Светият синод ще разгледа молбата на Македонската архиепископия на 27 ноември, понеделник.

Припомняме, Православната църква на Македония - Охридската архиепископия, отправи молба към Българската православна църква да я признае за самостоятелна. Ако Светият синод признае Охридската архиепископия за самостоятелна, то Македонската църква ще обяви Българската православна църква за Църква-майка.

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Македонската църква приема българската за църква-майка, ако синодът я признае за самостоятелна

Писмо от македонските архиереи...

Днес главният секретар на Светия синод епископ Герасим уточни пред БНР, че по тази тема вече са проведени редица консултации и срещи. По думите му тепърва предстои да бъде съставена комисия, която да обиколи поместните православни църкви в страната, за да събере и тяхната позиция по въпроса.
"Не може една църква сама да взима каквито и да било такива големи решения. По време на зимната сесия ще бъде разгледан този въпрос, така че би трябвало някакво съобщение и позиция официална да има", допълни епископ Герасим.

Пред БТА Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че въпросът за за Македонската църква е дело и решение, което изисква каноническо разглеждане на темата. "И той трябва да бъде решен по много отговорен начин, като съответно се съобрази и вселенското православно мнение", допълни той.

До този момент Македонската православна църква не е призната от нито една от останалите православни църкви. Тя обаче е потърсила признание от Българската православна Църква, което означавало, че пред България се отваря уникалния исторически шанс да признае Охридската Архиепископия, с което да се продължи политиката на сближаване между България и Македония, която започна с подписването на договора за добросъседство.

Движение "Възраждане" иска България да признае Охридската архиепископия

Движение "Възраждане" иска България да признае Охридската архиепископия

Така Българската Православна Църква щяла да стане "майка" на Македонската църква

Припомняме, още в началото на месец септември Движение "Възраждане" започна да настоява Българската православна църква да признае Охридската архиепископия с ранг на автокефална православна църква, защото по този начин се потвърждавало, че Македонската православна Църква всъщност е българска по произход.